Home > Ben je van het zweterige type? Zaterdag kan je doneren bij Kiwanis Brugge

Ben je van het zweterige type? Zaterdag kan je doneren bij Kiwanis Brugge

Geschreven op 15 december 2020 om 10:39 door Mario De Wilde

Er wordt momenteel onderzocht of snuffelhonden kunnen ingezet worden om dragers van COVID-19 te herkennen. De overheid (defensie, civiele bescherming, federale politie, brandweer) stelt 13 honden ter beschikking en verschillende ziekenhuizen leveren geurstalen aan. Er zijn, naast stalen van besmette personen, ook zeer veel (zweet)stalen van gezonde personen van alle leeftijden nodig. Daartoe worden staalnamecentra ingericht, met ondersteuning van Kiwanis Belux. In Brugge wordt een dergelijk centrum op zaterdag 19 december ingericht in de refter van het schoolgebouw van SBSO De Varens. Wie wil meewerken, kan zich (telefonisch of via mail) melden via Martin Duflou, gouverneur Kiwanis België-Luxemburg.

Tijdens de eerste coronagolf had Prof. Dr. Dominique Grandjean van de diergeneeskundige Faculteit van Maison Alfort (Parijs) in samenwerking met de hondenbrigade van de Parijse brandweer onderzocht of honden konden ingezet worden voor het screenen van mensen en het herkennen van dragers van COVID-19. Daarvoor werden geurstalen zweet gebruikt. Er wordt weliswaar geen virus uitgescheiden via die weg, maar wel bepaalde stoffen die door het lichaam worden gevormd onder invloed van het virus. De eerste resultaten waren verbluffend en zelfs accurater dan de gekende labotesten. Ook in België Diverse Belgische instanties pikken hierop in en op initiatief van de decaan van de Faculteit Diergeneeskunde in Gent werd een Steering Committee opgericht. Daarin zetelen ook een professor van de Faculteit Diergeneeskunde in Luik, een chemicus gespecialiseerd in zweetonderzoek en de oud-voorzitter van de International Working Dog Breeding Association, Miguel Stevens.

Het comité kan ondertussen rekenen op de steun van andere academici, de Federale Politie, Defensie, Civiele Bescherming, Brandweer en het ministerie van Volksgezondheid (op advies van de Risk Management Group COVID). Via een bijzonder Koninklijk Besluit werd een budget toegekend, onder andere om testmateriaal aan te kopen. De eerste fase is gestart begin december in het opleidingscentrum van de Directie Hondensteun van de Federale Politie. Speurhonden die al zijn opgeleid om drugs, explosieven… te herkennen, krijgen de specifieke geur van COVID-patiënten aangeleerd. Diverse ziekenhuizen ondersteunen het project door stalen van positieve patiënten aan te leveren.

OPROEP: nog negatieve stalen nodig In de eerste fase – die ongeveer 2 maanden zal duren – wordt nagegaan in welke mate de geur die de honden onderscheiden volledig te linken is aan COVID. Daarom zijn er honderden stalen nodig van diverse personen die negatief testten op corona, liefst ook van personen die lijden aan andere aandoeningen zoals griep. Zo kan vastgesteld worden of de honden het onderscheid kunnen maken.

Er worden voor de testdag op zaterdag 19 december in Brugge nog vrijwillige deelnemers gezocht die zich willen laten testen. Deze mensen kunnen bijdragen aan een project met grote sociaal-maatschappelijke relevantie. Belangrijk: registratie vooraf bij Martin Duflou, gouverneur Kiwanis Belux: martin@duflou.be of 0475 92 03 07.

2 reacties

Geert Vyncke
Geschreven op 2020-12-15 11:48:25
Alle manieren om de pandemie onder controle te krijgen en te houden , verdienen onze steun. Ook dank aan de Kiwanis Belux organisatie voor het zoeken en faciliteren van "zweetmonsters" :):) !
Kathy De Busschere
Geschreven op 2020-12-15 11:16:51
Een prachtig initiatief met de volle medewerking van Kiwanis Belgium - Luxembourg!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.