Home > Ben je een fietsfan? Dan heeft De Panne vijf bumpies voor je in petto

Ben je een fietsfan? Dan heeft De Panne vijf bumpies voor je in petto

Geschreven op 25 juni 2024 om 06:50 door Mario De Wilde

De Panne wil inwoners aansporen om vaker de fiets te nemen in plaats van de auto en doet dit via het verkeersveiligheidsplan. Het lokaal bestuur voert onder meer de campagne ‘Go with de Velo’, die mensen motiveert om voor de fiets te kiezen. Daarnaast worden verschillende alternatieven in de kijker gezet, waaronder de groene fietsverbindingen. Deze routes zijn niet altijd bekend en worden nu extra onder de aandacht gebracht en ter plaatse duidelijk gesignaleerd.

Ik neem de bumpie
De groene fietsverbindingen bieden fietsers de mogelijkheid om zich in alle rust en veiligheid te verplaatsen. Deze routes zijn ontworpen om een groene en serene omgeving te bieden, ver weg van het drukke verkeer. Ze kregen de bijnaam ‘bumpie’ omdat je er ook wel moet opletten: door het natuurlijke karakter zijn de paadjes niet altijd even goed berijdbaar. Vooral tijdens de winter en natte periodes kan het een uitdaging zijn om deze paden te doorkruisen. In de zomer zou dit zonder problemen moeten lukken, hoewel fietsers hier en daar wel een bult of ‘bump’ kunnen verwachten.

Bram Degrieck, burgemeester: “In De Panne en Adinkerke zijn heel wat slimme verbindingen te maken via paden langs of door onze natuur. Een volwaardig verhard fietspad aanleggen kan helaas niet overal, want daar kan vaak geen vergunning voor afgeleverd worden. Maar een aantal paden is wel ‘befietsbaar’, zij het misschien wat minder comfortabel. Vandaar de term ‘bumpie’: langs een bospad een ferme hoek afsteken en daarbij heel wat kruispunten of oversteken vermijden, dat zorgt voor veiliger (en sneller!) verkeer in onze omgeving.”

In totaal zijn er vijf bumpies op diverse locaties: het Seaside Straatje, het Artiestenpad, het Ezelspad en door het Calmeynbos aan de Olmendreef en Moeder Lambik (zie ook de kaart).

Aanpassingen en toegankelijkheid
Hoewel de meeste bumpies direct toegankelijk zullen zijn, zal dat nog niet meteen het geval zijn bij de bumpie in het verlengde van de Olmendreef. Dit komt doordat het beheersplan van ANB, Aquaduin en het lokaal bestuur aangepast moet worden om fietsers in dit gebied toe te laten. Tot die tijd blijft dit specifieke pad afgesloten voor fietsverkeer. De groene fietsverbindingen werden aangeduid met duidelijke borden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.