Belgische zeilboot in gererycleerde materialen Blackfish morgen in Oostende te zien
Morgen vrijdag 7 juni, de dag voor Wereld Oceaan Dag, stelt de crew van de ‘Blackfish’ in Oostende zijn unieke Belgische zeilboot voor, gemaakt uit duurzame en gerecycleerde materialen. Hun missie: onderzoeken van de plasticvervuiling, streven naar een gezonde oceaan, en in 2021 deelnemen aan de trans-Atlantische wedstrijd ‘Transquadra’. Ze doen dat in samenwerking met WWF. Voor het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), neemt Blackfish stalen om plasticvervuiling te onderzoeken. Het Blackfish team zal ook fondsen werven voor het werk van WWF rond de oceaan. In de aanloop naar Wereld Oceaan Dag publiceert WWF ook een 2e rapport over plasticvervuiling in de Middellandse Zee met ontstellend cijfermateriaal en 7 nationale scorekaarten voor omliggende landen die stuk voor stuk erg populair zijn bij de Belgische toerist. In een voorafgaand rapport vorig jaar onthulde WWF nog dat de plasticvervuiling in de Middellandse zee elk toeristisch seizoen sterk toeneemt. Deze conclusie wordt bevestigd, maar er is nog veel meer te vertellen.
Blackfish en VLIZ zullen de komende 3 jaar samenwerken. De zeilboot komt op unieke locaties in de Noordzee, Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Dit biedt een opportuniteit om wetenschappelijke data te verzamelen van drijvend plastic afval op zee. Blackfish zal daarom stalen nemen van de heel kleine drijvende deeltjes plastic (zg. microplastics). Daarnaast neemt de zeilboot een toestel mee dat gezenderde vissen kan detecteren, een handige tool voor het ontrafelen van vismigratieroutes.
Het Blackfish team heeft voor dit (gezamenlijk) project een refundactie aan WWF opgezet voor verkoop van zeemijlen en Blackfish gadgets. Ook staan hun bedrijfspartners een deel af – op de persvoorstelling wordt al een cheque van € 500 overhandigd. Steun dit project en surf naar www.blackfish.be. WWF is één van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met 6 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en de oceaan. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering. Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be. Het Vlaams Instituut voor de Zee vzw (VLIZ) versterkt de mariene kennisopbouw en de excellentie van het marien onderzoek in Vlaanderen. De mariene werkgebieden zijn de oceaan en de zeeën, de kust en de getij gebonden systemen. De doelgroepen voor kennisopbouw zijn zowel de mariene onderzoeksgemeenschap als het onderwijsveld, het grote publiek, de beleidsverantwoordelijken en de industrie (i.k.v. blauwe economie).