Home > Belgische kust blikt terug op matige herfstvakantie, bijna 20% minder dan vorig jaar

Belgische kust blikt terug op matige herfstvakantie, bijna 20% minder dan vorig jaar

Geschreven op 5 november 2023 om 10:05 door Mario De Wilde

De kust kijkt terug op een wisselvallige herfstvakantie. Door de vakantieregeling in Wallonië en Brussel hadden de Franstalige Belgen twee weken vakantie. Voor de volledige herfstvakantie noteert het provinciebedrijf Westtoer ongeveer 1,1 miljoen toeristische overnachtingen. Dit is 12 procent minder dan in de zonnige herfstvakantie van vorig jaar. De gemiddelde hotelbezetting bedraagt 40 procent, negen procent minder dan in 2022. Ongeveer 850.000 dagtoeristen hebben de Kust bezocht in de herfstvakantie.

Het totaal van de toeristische overnachtingen aan de Kust (1,1 miljoen) is verspreid over de twee weken: 250.000 tijdens de eerste vakantieweek voor de Franstalige Belgen en 850.000 in de tweede vakantieweek (voor Vlamingen en Franstalige Belgen). Ook veel tweede verblijvers zijn tijdens de twee weken vakantie naar zee gereisd. Voor de volledige herfstvakantie is bij de overnachtingen een daling van 12 procent vastgesteld in vergelijking met 2022.

Voor de hotels lag de gemiddelde bezetting tijdens de twee voorbije weken op 40 procent, negen procent minder dan in 2022. De eerste week lag de gemiddelde bezetting op 33 procent (39 procent in 2022). Voor de tweede week bedraagt de gemiddelde bezetting ongeveer 48 procent (57 procent in 2022). De situatie verschilt van badplaats tot badplaats. Het matige weer zorgde voor minder last minute boekingen.

In de twee weken herfstvakantie hebben 850.000 dagtoeristen een uitstap naar zee gedaan, ongeveer 18 procent minder in vergelijking met 2022. In 2022 was de herfstvakantie warm en zonnig, met sterke cijfers in zowel dag- als verblijfstoerisme als gevolg. Nu viel 1 november op een woensdag, terwijl vorig jaar 1 november op een dinsdag viel en zorgde voor een verlengd weekend.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Ondanks het wisselvallig weer blijft de Kust ook in de herfstvakantie voor Vlamingen én Franstalige Belgen een favoriete vakantiebestemming. De spreiding van de vakantieperiode zorgt voor een extra verbreding van het toeristisch seizoen. Spreiding in tijd en ruimte is een belangrijk aspect in het hedendaags toerisme. De toeristische sector aan de Kust kijkt uit naar de kerstvakantie om vakantiegangers uit binnen- en buitenland te verwelkomen”.

Alle info: www.dekust.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.