Home > Belangrijke rol voor West-Vlaanderen in boek ‘De geschiedenis van België in 100 oude kaarten’

Belangrijke rol voor West-Vlaanderen in boek ‘De geschiedenis van België in 100 oude kaarten’

Geschreven op 4 november 2021 om 11:18 door Mario De Wilde

Ervaar deze unieke bundeling van samenstellers Philippe De Maeyer, Michèle Galand, Bram Vannieuwenhuyze en Guy Vanthemsche. Of zoals David Van Speybrouck zei: “Oude kaarten doen je drie keer reizen: in de ruimte, in de tijd en in de geest.” De boeiendste oude kaarten uit onze archieven werden verzameld in één luxueus boek dat de geschiedenis van België zichtbaar maakt aan de hand van 100 bijzondere kaarten. Van een Orteliuskaart van de Romeinse Lage Landen tot de officiële kaart met de Belgische taalgrenzen uit 1964. Oude kaarten bieden een unieke blik op het verleden. Ze onthullen wat er in de loop der eeuwen is veranderd of waar de tijd geen vat op heeft gehad.

De 100 zorgvuldig geselecteerde kaarten tonen telkens een belangrijke geschiedkundige ontwikkeling. Uiteraard komen politieke omwentelingen aan bod, maar ook allerlei militaire evenementen en overzeese activiteiten worden geïllustreerd, zoals de vergeefse pogingen van de Oostendse Compagnie om in Bengalen een handelsfactorij te stichten of de koloniale ambities in Congo. De kaarten behandelen ook sociaal-economische en culturele thema’, zoals verstedelijking, religie, transport, literatuur en sport. Sommige zijn iconisch geworden, zoals de pompeuze Leo Belgicus of de gedetailleerde topografische kaarten van Ferraris. Andere kaarten verwonderen, zoals de schematische voorstelling van de Tuin van Henegouwen, een fraaie weergave van de middeleeuwse standensamenleving, of Michael Florent van Langrens 17de-eeuwse maankaart met daarop het Mare Belgicum, de plek waar drie eeuwen later de eerste bemande maanvlucht zou landen.

Een team van ervaren historici en cartografen zocht in binnen- en buitenlandse archieven en bibliotheken naar de meest verrassende en soms onbekende kaarten. Ze vonden onder andere de oudste gastronomische kaart van België, gepubliceerd in 1899 in het Franse tijdschrift L’Art culinaire, en een Duitse ‘sabotagekaart’ uit 1943 over de acties van het verzet in België. Telkens schetsen ze de historische context en duiden ze hoe je die aan de hand van de kaart kunt ‘lezen’. Uiteraard behandelt dit boek beroemde kaartenmakers als Gerard Mercator en Philippe Vandermaelen, maar tegelijk laat het ook zien hoe onbekende landmeters de geschiedenis van de cartografie vorm hebben gegeven. Dit geheel van oude kaarten, prachtige illustraties en informatieve teksten vertelt op een heldere manier het verhaal van onze geschiedenis.

Uitgeverij Lannoo. 407 blz, harde cover, € 59.99

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.