Home > Bekijk Roeselare eens van boven: nieuw uitkijkpunt aan de Kop van de Vaart

Bekijk Roeselare eens van boven: nieuw uitkijkpunt aan de Kop van de Vaart

Geschreven op 14 juni 2024 om 10:05 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Roeselare, Maselis N.V., de provincie West-Vlaanderen en Westtoer engageren zich samen voor de realisatie van een uitkijkpunt aan de Kop van de Vaart. Het uitkijkpunt, een onderdeel van het project Horizon 2025, wordt gerealiseerd in een voormalige graansilo die dateert uit 1933, naar ontwerp van gerenommeerd architect J. De Bruycker. Sedert 2003 is het gebouw erkend als beschermd monument. Het bureau Callebaut Architecten werd aangesteld om het 25m hoge uitkijkpunt te realiseren.


Exporuimte
In een eerste fase, tegen eind 2025, wordt, met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed, het gebouw gerestaureerd en het uitkijkpunt gerealiseerd. In een tweede fase wil de stad op het gelijkvloers en op de eerste verdieping van de toren een exporuimte ontwikkelen die focust op het industrieel havenerfgoed van de stad.
Verder wordt met de opwaardering van het kanaal Roeselare-Leie, samen met de Vlaamse Waterweg, op lange termijn geïnvesteerd aan de Kop van de Vaart. Naast het verdiepen van het kanaal en de vernieuwing van de kaaimuren wordt tevens de beleving en het omliggend openbaar domein aan de Kop van de Vaart mee in rekening gebracht.

Schepen voor toerisme, Matthijs Samyn: “We willen het toeristisch profiel van onze stad versterken door het ontwikkelen van extra permanente toeristische producten. We waren al even op zoek naar een opportuniteit om een extra uitkijkpunt te realiseren. Bij het project aan de Trakelweg komen veel zaken samen: een uitzicht op onze stad en in het bijzonder op Krottegem, een wijk in volle ontwikkeling, het herbestemmen van een geklasseerd gebouw en de kans om exporuimte te ontwikkelen met de focus op ons industrieel erfgoed. We kijken enorm uit naar de realisatie.”
Extra belevingselementen
Met het project Horizon 2025 wil Westtoer samen met de Provincie West-Vlaanderen tegen 2025 een twintigtal nieuwe uitkijkpunten realiseren in het West-Vlaamse landschap. Er worden nieuwe uitkijkpunten gebouwd, maar ook bestaande gebouwen met een mooi uitzicht, zoals dit project in Roeselare, worden toegankelijk gemaakt als uitkijkpunt. Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelroutes. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten.

West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer, Sabien Lahaye-Battheu: “Meer dan ooit is recreatie in eigen streek belangrijk. We kiezen er dan ook resoluut voor om intensief verder te timmeren aan het verhaal van Horizon 2025. Op vandaag hebben we al 16 uitkijkpunten kunnen openen, zoals het Westerpunt in De Panne en de Pompentoren in Eernegem. En er staan nog heel wat mooie uitkijkpunten op de planning, zoals het belfort in Menen en de Duitse toren in Poperinge. Alle punten zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek. Meer dan 480.000 mensen konden al genieten van het uitzicht op de uitkijkpunten van Horizon 2025.” Foto: stad Roeselare

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.