Home > Beethoven in combinatie met Benny Scott vanaf nu op de Brugse beiaard

Beethoven in combinatie met Benny Scott vanaf nu op de Brugse beiaard

Geschreven op 8 april 2022 om 13:10 door Mario De Wilde

Sinds het begin van de 19de eeuw worden elke twee jaar de melodieën van de automatische wekkering van de Brugse beiaard gewijzigd. Helaas is dit in 2020 niet kunnen doorgaan door de toen geldende Coronamaatregelen. De traditie wordt nu voortgezet en de melodieën worden vóór Pasen 2022 gewijzigd door de versteek van de pinnen op de beiaardtrommel. De komende twee jaar, vanaf Pasen 2022, zullen volgende melodieën te horen zijn:

Uur: Sonatine in G anh.5 Nr.1 Moderato & Romanze – Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Kwartier na uur: K’en Brugge in m’n herte – Benny Scott (°1940)

Half uur: Dance of the hours – Amilcare Poncielli (1834-1886)

Kwartier voor uur: Ave Maria (fragment uit) – Joseph Ryelandt (1870-1965)

Motivatie voor de keuze:

– Door de coronacrisis is het Beethovenjaar 2020 (250 jaar geboren), wat ondergesneeuwd. Met de sonatine in G wordt Beethoven 2 jaar lang om het uur herdacht op het automatisch klokkenspel te Brugge. Wie ooit pianoles volgde zal ongetwijfeld deze bevallige stukjes gespeeld hebben.

– Door een petitie in 2021 werd het voorstel om “k’en Brugge in m’n herte’ tot Brugs volkslied te maken voor de gemeenteraad gebracht en dit werd door het stadsbestuur bekrachtigd. Zo krijgt het lied van Benny Scott, 40 jaar na het verschijnen, een bijzondere erkenning.

– De balletmuziek “Dance of the hours” komt aan het einde van akte 3 van de opera “La Gioconda”. Hier is de titel van dit vrolijk melodietje uiteraard een knipoog naar het automatisch spel.

– De Brugse componist baron Joseph Ryelandt was o.a. leraar contrapunt aan het Gentse muziekconservatorium en directeur van het Stedelijk Conservatorium van Brugge. Het Ave Maria is het meest gekende koorwerk van zijn hand. (arrangementen door Wim Berteloot, stadsbeiaardier)

Schepen Nico Blontrock: “Het is het wachten waard geweest: binnenkort hoort de Bruggeling nieuwe melodieën weerklinken van zijn geliefde beiaard. En de kers op de taart is natuurlijk dat je telkens op het kwartier na het uur ons Brugs volkslied zult kunnen horen. Het Brugge-gevoel zal er alleen maar groter door worden! Let wel: het is nog even wachten tot na het luiden van de zegeklok op Pasen vooraleer de melodieën te horen zijn: zoals iedereen weet is er eerst Stille Week, en zijn de klokken nu onderweg naar Rome…”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.