Home > Beernem zet licht op groen voor gebruik bodycams bij de politie

Beernem zet licht op groen voor gebruik bodycams bij de politie

Geschreven op 15 september 2023 om 09:18 door Mario De Wilde

Tijdens de zitting van gisteravond gaf de Beernemse gemeenteraad de principiële toestemming aan politiezone het Houtsche om gebruik te maken van bodycams. “Deze kleine camera’s worden tijdens interventies boven een kogelwerende vest gedragen. Als de verdere procedure vlot verloopt, gaan agenten begin 2024 de Beernemse straten op met bodycams. Ze moeten onder meer zorgen voor het verminderen van geweld tegen onze politiemensen”, vertelt gemeenteraadslid Lode Vanneste die al langer aandringt op het gebruik van deze technologie.

De politiezone Het Houtsche trekt dit jaar 30.000 euro uit voor de uitrol van bodycams. “Intussen werd een projectgroep opgesteld met politiezone Regio Tielt. In maart van dit jaar werden ook vier demomodellen uitgetest door personen uit verschillende operationele diensten. “Vooraleer de uitrol van de camera’s op het terrein effectief start, moeten naast Beernem ook de gemeenteraden van Oostkamp, Zedelgem, Ardooie, Lichtervelde, Pittem, Ruiselede en Wingene groen licht geven. Daarnaast moeten nog de 14 camera’s en de nodige software aangekocht worden. Verder dienen ook de agenten nog een grondige opleiding te krijgen”, vertelt gemeenteraadslid Vanneste.

Enkel gedragen door politie in uniform of met armband

Op een vraag van Lode Vanneste tijdens de gemeenteraad antwoordde korpschef Veerle Dhont dat Het Houtsche begin april 2024 de bodycams effectief in gebruik wil nemen. De camera’s mogen enkel gebruikt worden door agenten van het operationeel kader in uniform of met een interventiearmband. “Zij mogen de bodycams steeds dragen op de openbare weg en in het politiehuis. In publiek toegankelijke besloten plaatsen zoals stations of horecazaken en in private woningen mag dat enkel tijdens de duur van een interventie”, weet Vanneste.

31 pv’s voor agressie tegen agenten van Het Houtsche in 2022

Steeds meer politiezones maken gebruik van camerasystemen zoals de bodycams. “Niet toevallig want deze toestellen verminderen van geweld tegen politiepersoneel. En dat is ook in Beernem aangewezen want in 2022 werden maar liefst 31 pv’s opgesteld voor gevallen van agressie tegen agenten van Het Houtsche. De bodycams zijn ook een meerwaarde bij het bewijzen van een misdrijf of overlast. Daarnaast verminderen ze ongegronde klachten tegen de politie en verhogen ze de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij politiepersoneel. Tenslotte verminderen ze ook bij agenten de noodzaak van het gebruik van dwang of geweld”, besluit Lode Vanneste.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.