Home > Beernem wil met subsidiereglement herbruikbare bekers stimuleren

Beernem wil met subsidiereglement herbruikbare bekers stimuleren

Geschreven op 12 juli 2023 om 07:02 door Mario De Wilde

Vanaf 15 juni 2023 verbiedt de federale overheid om drank aan te bieden in wegwerpmateriaal, zoals plastic bekers. Tot eind 2024 is er een uitzondering voorzien voor petflessen en blikjes indien de organisator garandeert dat minstens 95% ervan wordt ingezameld voor recyclage. “Een heel goede zaak voor het milieu en voor ons, mensen. Want heel wat van dat plastic afval komt in de natuur terecht, breekt af tot kleine plastic deeltjes, microplastics genaamd, en belandt uiteindelijk op de een of andere manier in het menselijk lichaam, wat niet gezond kan zijn. Door dit verbod hopen we dat ook de hoeveelheid zwerfvuil vermindert”, zegt schepen van Milieu en Duurzaamheid Jan Vanassche

“We zijn een levendige gemeente met vele verenigingen en ook individuele burgers die heel wat evenementen organiseren. We willen die dynamiek blijvend stimuleren. Daarom willen we de financiële impact van de overschakeling naar herbruikbare bekers verzachten met een subsidiereglement”, aldus schepen van Afvalbeleid Ruben Strobbe.

Elke erkende Beernemse adviesraad en elke organisatie, vereniging, instelling of comité dat in Beernem gevestigd is kan een toelage krijgen van 50% van het factuurbedrag voor de huur of aankoop van herbruikbare bekers en duurzaam cateringmateriaal, inclusief de leveringskost en de afwaskost. De organisator kan dit jaarlijks maximaal 2 keer aanvragen voor een maximumsubsidie van € 500,00 (incl. btw) per jaar.

Burgemeester Jos Sypré is erg blij met dit subsidiereglement: “In coronatijden ondersteunden we onze verenigingen ook financieel, daardoor bloeit het verenigingsleven als nooit tevoren. Dit subsidiereglement, naast de vele andere tegemoetkomingen die we toekennen, moet ervoor zorgen dat we een bruisende, maar ook milieubewuste gemeente blijven.“

Extra info:

Voorwaarden:
Deze subsidies worden verleend aan:
✓ Erkende adviesraden uit Beernem;
✓ Organisaties, verenigingen en instellingen, die gevestigd zijn in Beernem.
✓ Feestcomités van Beernem.
Het evenement moet plaatsvinden op grondgebied van Beernem.

Procedure:
De subsidie wordt toegekend op basis van het indienen van het digitale aanvraagformulier waar de factuur van het gehuurde of aangekochte cateringmateriaal aan toegevoegd is. De organisator dient binnen de zes maanden na het evenement de subsidieaanvraag in. De concrete toekenning van de subsidies wordt goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. De betaling gebeurt uiterlijk drie maanden na ontvangst van de aanvraag. De uitbetaling gebeurt op het opgegeven rekeningnummer bij de aanvraag. Deze subsidie belemmert het aanvragen van bijkomende subsidies niet.

Op de foto schepenen Ruben Strobbe, Vicky Reynaert, burgemeester Jos Sypré, schepenen Jan Vanassche en Claudio Saelens

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.