Home > Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem presenteren mobiele demowoning

Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem presenteren mobiele demowoning

Geschreven op 18 november 2022 om 08:26 door Mario De Wilde

Gisteren was er op de markt van Oostkamp de presentatie van de mobiele demowagen. De vier lokale besturen van ELZ WE40 (Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem) nemen deel aan het project ‘mobiele demowoning Gezond (t)Huis’. De mobiele demowoning focust op een gezond binnenmilieu en het creëren van een energiezuinige woning. Het project kadert in het preventief gezondheidsbeleid van de deelnemende gemeenten.

Waarom werken rond een gezond binnenmilieu?

Wist je dat de Vlaming gemiddeld 85% van de tijd binnenshuis doorbrengt? We staan er meestal niet bij stil, maar we brengen allemaal veel tijd ‘binnen’ door. Daarnaast wijst onderzoek uit dat de kwaliteit van de binnenlucht meestal slechter is dan de kwaliteit van de buitenlucht. Een gezonde binnenlucht is  echter cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde thuis!
Als je de lucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen, zoals verbrandingsproducten, stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, meubels, gordijnen, luchtverfrissers, etc. zich op in de woning. De lucht wordt ook vervuild door onze ademhaling en andere activiteiten zoals poetsen, klussen en hobby knutselen. In sommige gevallen kan CO vrijkomen.
Een belangrijke oorzaak van ongezonde binnenlucht is vocht in de woning. Als je de lucht niet voldoende ververst in de woning, stapelt het vocht zich op, wat tot schimmelgroei kan leiden. Een vochtig huis kan het gevolg zijn van bouwtechnische problemen, zoals een lekkende dakgoot of opstijgend vocht. Zo’n problemen worden best zo snel mogelijk verholpen. Maar niet alleen bouwtechnische problemen kunnen voor vochtproblemen zorgen. Ook in ons dagelijkse leven produceren we veel vocht. Elke dag komt er gemiddeld 10 liter vocht vrij in huis (4 personen), gewoon door te ademen, te poetsen, te koken, te douchen, de was te doen, …
Deze oorzaak van vocht in huis kan je aanpakken door voldoende te verluchten en ventileren waardoor het vocht uit je huis weg kan.
Schadelijke stoffen en schimmels kunnen gezondheidsproblemen geven. De meest voorkomende problemen zijn irritatie van de luchtwegen en de ogen, hoofdpijn, astma en allergische reacties.
Sommige vervuilende stoffen zijn ook kankerverwekkend. CO kan tot coma en zelfs tot de dood leiden. Zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar.

Wat is de ‘mobiele demowoning Gezond (t)Huis’?

De mobiele demowoning is een hulpmiddel om outreachend te werken en één op één met mensen het gesprek aan te gaan over het belang van gezonde binnenlucht in huis. De demowoning staat niet op zichzelf; er is steeds iemand bij de woning aanwezig om de boodschap te verduidelijken en extra uitleg te geven. Het huis is zo opgebouwd dat je via een visuele vergelijking tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ situatie de voorbijgangers laat nadenken over hun woning en hun gedrag.

De onderwerpen die aan bod komen:
+ Belang van ventileren en verluchten
+ Wat met vocht en schimmel in huis
+ Hoe mijn woning energiezuinig maken

Iedereen krijgt ook een flyer mee om aan de slag te gaan in de eigen woning én er is een ‘warme’ gadget voorzien voor iedereen die in gesprek gaat!

De doelgroep?
De woning kan een breed en divers publiek aanspreken, maar richt zich voornamelijk op mensen in een kwetsbare positie (huishoudens met een laag inkomen, alleenstaande jongeren, mensen van allochtone afkomst, senioren,…) omdat hun woningen vaker van slechte(re) woonkwaliteit zijn.
Waar en wanneer?

Het project loopt een ganse maand waarbij de mobiele demowoning per week wisselt van gastgemeente. Het project start in Oostkamp op maandag 14 november en eindigt op zondag 18 december in Jabbeke.
Meer informatie omtrent de locaties en de beschikbaarheid vind je op de website van de desbetreffende gemeenten.

 

 

1 reactie

Dhelft Annick
Geschreven op 2022-11-23 16:44:47
Beste. Wanneer en waar is de demowoning te bekijken? In weekblad Tips wordt er verwezen in een kort artikel naar de website vd gemeente. Niets te vinden op website Zedelgem. Gebeld naar gemeentedienst en niemand wist van iets... Project is nochtans al bezig van 14 november.... Is toch de bedoeling om inwoners te mobiliseren te informeren... Graag overzicht van waar en wanneer demowoning staat. Alvast bedankt.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.