Home > Beer van Brugge single malt whisky infused als derde beste bekroond

Beer van Brugge single malt whisky infused als derde beste bekroond

Geschreven op 16 juli 2021 om 09:22 door Mario De Wilde

Doet de Beer van Brugge ergens mee aan een wedstrijd, dan valt die doorgaans in de prijzen. Een mooi bewijs hoe bedenker en Brugse ondernemer Stephane Kolijn met zijn vak bezig is. In een recent verleden waren er al de awards voor zijn Beer van Brugge Blond 6%, Blond 8.9% en Bruin 12%. Intussen blijft Kolijn bezig aan nieuwe varianten en zo ontstond een bijzonder whiskybier. Dat werd meteen door de kenners opgepikt als een staaltje van opmerkelijk smaakbommetje. Stephane: “Een whiskybier is een bier waarin tijdens het brouwproces whisky is verwerkt. Dat kan op vele manieren. Gewoon toevoeging van whisky. Lagering in whiskyvaten. Lagering in vaten met houtschilfers. Gebruik van whiskymout. De algemene benaming is whisky Infused. Soms staat ook de naam van de whisky op het etiket. Een paar brouwerijen gebruiken eigen whisky. Bij ons werd de typische volle smaak van Beer van Brugge 12 gecombineerd met de extra power van de legendarische Talisker Single Malt. Beer van Brugge Whisky Infused is daarom een rijke, amberkleurige tripel met een warme afdronk en een rokerige whiskytoets. Een stevig bier dat je van binnenuit verwarmt, voor levensgenieters met lef.”

Afgelopen zaterdag was er in de zomerbijlage van Het Nieuwsblad een grote test van verschillende whiskybieren en daarbij kwam de Beer van Brugge Whisky Infused als derde uit de bus. Het deskundige proefpanel deed de test geblinddoekt. Dit was hun oordeel: “Whisky is lekker, bier ook, maar de twee samen? Het is een lange weg: van de pils die je (groot)vaders op café dronken naar het bier waarvan in je zetel geniet en dat naar whisky ruikt en smaakt. Brouwers zoeken grenzen op en maken nu ook halfsterke dranken, met alcoholgehaltes van 10 graden en meer. De ene bierliefhebber proeft graag alle nieuwe, ook ongewone, brouwsels. De andere vindt bier met whisky geen bier meer. Als je een stevig discussie wil uit­lokken hoef je maar luidop te zeggen hoe heerlijk ‘whiskybieren’ zijn. Nog een keertje proeven om zeker te zijn van je mening?”

Nooit stonden in ons land zoveel verschillende whiskybieren op de proeftafel als tijdens deze test van Het Nieuwsblad. Dit was hun bevinding over de Beer van Brugge Single Malt Whisky Infused van Brouwerij Beer Van Brugge, Brugge: “Kleur Donker Amber. Alcoholgehalte 12,4 %. Beoordeling: dit bier ruikt lekker. Geuren van frambozen, viooltjes, aardbeien. Van zoet gaat het naar wijnachtig, met wat honing. De zoete inslag komt geregeld terug, onder meer van de aardbeien. Veel geturfde whisky, in geur en smaak. Vanille voegt zich bij het smaakgeheel. Besluit: Whisky en wijn, mooie samenhang. 8,5/10.”

Intussen is de Beer van Brugge Single Malt Whisky Infused ook aan zijn verovering in China gevonden (zie foto’s). Een tweetal jaar geleden bezocht Stephane Kolijn nog het land tijdens een grote handelsmissie en daar worden zijn drie Beren van Brugge al flink gedronken. Stephane Kolijn: “Chinezen komen vaak samen en ieder brengt zijn eigen drankje mee. Beschouw het een beetje als een soort competitie waarbij iedereen de ander probeert de loef af te steken met zijn bier of wijn. In China zijn het vooral de iets meer ‘begoede’ burgers tussen de 35 à 65 jaar oud die de Beer van Brugge drinken. En nu loopt het ook weer ongelooflijk storm voor ons whiskybier. We mogen opnieuw beginnen dromen”.

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.