Home > Beeldhouwer Jef Dekeyser wint gemeentelijke cultuurprijs 2021 Langemark-Poelkapelle

Beeldhouwer Jef Dekeyser wint gemeentelijke cultuurprijs 2021 Langemark-Poelkapelle

Geschreven op 20 maart 2022 om 10:16 door Mario De Wilde

De cultuurraad van Langemark-Poelkapelle bekroont sinds 2019 een vereniging of een persoon die zich verdienstelijk heeft ingezet op het vlak van cultuurbeoefening of cultuurspreiding. Alle vormen van creatieve vaardigheden komen in aanmerking. Een brede jurygroep – vertegenwoordigers van het verenigingsleven – beslist wie de Cultuurprijs wint. In 2019 was Georges Vandromme de winnaar met zijn uitgebreide publicaties rond erfgoed in Langemark-Poelkapelle en in 2020 werd Ignace Thoma gekozen.

Voor het jaar 2021 waren er drie nominaties.
• de vereniging Bond Derde Leeftijd Madonna
• Rik Vanoverberghe, bezieler en voorzitter van Davidsfonds Poelkapelle
• Jef Dekeyser, beeldhouwer

Een jury, samengesteld uit 9 leden van de cultuurraad, heeft bij geheime stemming Jef Dekeyser als winnaar gekozen.

Volgens de jury:

“Met vakmanschap en passie heeft Jef zijn hele leven in dienst gesteld van erfgoed en kunst. Zo is hij voor mensen en voor de samenleving van grote betekenis geweest. Zijn engagement gaat bovendien hand in hand met een oprechte bescheidenheid, wat hem siert.

Jef Dekeyser trok als jonge snaak naar Gent waar hij aan het Hoger Instituut Sint-Lucas de afdeling beeldhouwkunst volgde. Met zijn diploma op zak ging hij aan de slag op de plek waar van dan af meer dan 50 jaar lang geklop van hamers en getik van beitels zou te horen zijn.

In zijn atelier in Sint-Juliaan ontpopte hij zich tot een gewaardeerd restaurateur. In heel Vlaanderen dragen kerken en kathedralen en tal van historische gebouwen zijn stempel. Zo werkte hij o.m. aan de kathedraal van Tongeren, het stadhuis van Oudenaarde en het Provinciaal Hof in Brugge.

Jef toont zich niet alleen een uitstekend vakman, hij zoekt ook zijn weg als vrij kunstenaar. Als beeldhouwer ontwikkelt hij een eigen stijl die gekenmerkt wordt door eenvoud en gevoelsgeladenheid. Zijn beelden tonen het leven in al zijn schoonheid en kwetsbaarheid, ze zijn bezielde steen. Zijn kennis en liefde voor de kunst geeft hij een tijdlang met enthousiasme door aan de Academie voor Beeldende Kunst in Ieper. Leerlingen spreken tot vandaag met warmte over hun meester en inspirator.

Tot vandaag blijft Jef actief als beeldhouwer. Hij is ook al bijna 20 jaar bestuurslid van Davidsfonds Langemark en gaf op vraag van de cultuurvereniging verschillende keramiekcursussen. Verder is hij actief betrokken bij de werking van het Museumhuis Lucien De Gheus in Poperinge.

Belangrijkste verwezenlijkingen op cultureel gebied:

Tal van restauraties van historische gebouwen overal in Vlaanderen; deelname aan verschillende groepstentoonstellingen; solotentoonstelling ‘Een leven in beelden’ in Langemark n.a.v. zijn 75ste verjaardag in 2016; realisatie van beeldend werk voor o.m. de stad Ieper, de Vrije Basisschool Sint-Juliaan, de Sint-Pauluskerk Langemark

In alle eenvoud en bescheidenheid heeft Jef Dekeyser een indrukwekkende loopbaan uitgebouwd als restaurateur en beeldhouwer. Als leraar en als kunstenaar heeft hij tal van mensen geïnspireerd, liefde voor schoonheid bijgebracht, op weg gezet naar een eigen carrière in de wereld van kunst en cultuur. Jef heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op het culturele leven in Langemark-Poelkapelle én bijgedragen aan de uitstraling van de gemeente tot ver buiten haar grenzen. Hij is een culturele ambassadeur om fier op te zijn.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.