Home > Basisschool De Waaier uit Watou wint speelplaatsmeubel gemaakt van inzameltonnen

Basisschool De Waaier uit Watou wint speelplaatsmeubel gemaakt van inzameltonnen

Geschreven op 12 juni 2024 om 11:25 door Mario De Wilde

Het is een bijzondere dag voor de leerlingen van Basisschool De Waaier in Watou. De school huldigt vandaag hun nieuwe speelplaatsmeubel in. Dit hebben de leerlingen gewonnen dankzij hun deelname aan de nationale scholenwedstrijd van Bebat vorig najaar. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van De Waaier massaal gedaan. Zo kwam de school als een van de verdiende winnaars uit de bus. Nu kunnen de leerlingen volop genieten van een nieuwe picknicktafel op de speelplaats, die bovendien gemaakt is uit de gerecycleerde plastic inzameltonnen van Bebat.

Een echt samenwerkingsproject met als doel lege batterijen in te zamelen

Bij hun inschrijving voor de nationale scholenwedstrijd1 kregen alle deelnemende scholen de keuze uit vijf verschillende soorten speelplaatsmeubels, allemaal gemaakt uit gerecycleerde inzameltonnen van Bebat. Op basis daarvan kreeg elke school een inzameldoel opgelegd: een minimumgewicht dat ze zo snel mogelijk moesten behalen…

Dankzij de enthousiaste inzet van alle leerlingen en leerkrachten slaagde Basisschool De Waaier erin om hun inzameldoel als een van de snelsten te halen. Hierdoor werd de school tot een van de winnaars uitgeroepen en schittert er sinds kort een nieuwe Bebat-groene picknicktafel op hun speelplaats.

“Op school proberen we steeds de aandacht te vestigen op zorg dragen voor het milieu. Dit doen we ook door samen met de leerlingen, leerkrachten en sympathisanten van de school het hele jaar door batterijen in te zamelen in de inzamelton van Bebat. Dit enthousiasme trokken we door voor de wedstrijd van Bebat, waar we nog meer dan anders ons uiterste best deden om massaal batterijen te verzamelen. Dat is maar goed ook, want zo hebben we ons inzameldoel behaald en pronkt er nu een prachtige bank op onze speelplaats. We willen als school dan ook Bebat bedanken voor deze bank, maar ook iedereen die meegeholpen heeft om ons doel te bereiken,” legt directrice Steffi Seghers uit.
Dankzij de enthousiaste inzet van alle leerlingen en leerkrachten slaagde Basisschool De Waaier erin om hun inzameldoel als een van de snelsten te halen.
Dankzij de enthousiaste inzet van alle leerlingen en leerkrachten slaagde Basisschool De Waaier erin om hun inzameldoel als een van de snelsten te halen.

Spannende wedstrijd onder 809 scholen

De concurrentie was niet min, want maar liefst 809 scholen waagden hun kans voor de felbegeerde speelplaatsmeubels. In totaal werden door alle deelnemende scholen 224.000 kg batterijen ingezameld. Deze konden daarna door Bebat gerecycleerd worden, zodat er geen grondstoffen verloren gaan of opnieuw ontgonnen moeten worden.

Gerecycleerde speelplaatsmeubels

‘Gloednieuw’ is de picknicktafel bij De Waaier dus niet, want ze werd gemaakt van oude plastic inzameltonnen van Bebat. Bebat klopte hiervoor aan bij Govaplast2, specialist in plastic recycling. Bij de productie ging niets verloren en bleven de materialen ook in België. De mooie kleur van de oude Bebat-tonnen kon behouden blijven en Govaplast heeft alle +/-60 000 tonnen verwerkt tot speelplaatsmeubels. Zo werden alle plastic tonnen gerecycleerd.

Met deze actie hoopt Bebat kinderen te blijven inspireren om hun batterijen in te zamelen:

“Vandaag blikken we met trots terug op het eindresultaat van de nationale scholenwedstrijd. We zijn enorm onder de indruk van wat de scholen, zoals Basisschool De Waaier, hebben gepresteerd. Dankzij de inspanningen van alle leerkrachten, leerlingen, maar ook hun families hebben we meer dan 224.000 lege batterijen ingezameld. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe speelplaatsmeubels, gemaakt van gerecycleerde materialen, de volwassenen van morgen nog meer zullen inspireren om batterijen te blijven inzamelen en bewust om te gaan met het milieu.” zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerster bij Bebat.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.