Home > Bart Depelchin gaat na 33 jaar met pensioen als directeur van Ten Anker in Nieuwpoort

Bart Depelchin gaat na 33 jaar met pensioen als directeur van Ten Anker in Nieuwpoort

Geschreven op 3 april 2023 om 07:50 door Mario De Wilde

Woonzorgcentrum Ten Anker Nieuwpoort nam op 31 maart afscheid van directeur Bart Depelchin. Na 33 jaar gaat hij met pensioen. Hij kan terugblikken op mooie maar soms ook zware jaren waarin Ten Anker uitgroeide van ‘rustoord’ naar een woonzorgcentrum met meerdere opvangmogelijkheden.
Bart startte als directeur bij Ten Anker in februari 1990. De voorziening was toen nog klein en bijna familiair te noemen. Enkele jaren later startte onder de leiding van Bart de uitbouw van het rust- en verzorgingstehuis. Vandaag de dag kunnen er in het woonzorgcentrum 146 ouderen verblijven en is er een gespecialiseerde afdeling voor mensen met dementie. Er zijn 10 kamers voor kortverblijf en een centrum voor dagverzorging.
Ten Anker werd in 1973 opgericht door de vzw Kloosterzusters Maria van Ingelmunster nadat ze noodgedwongen de materniteit die in het gebouw was gehuisvest moesten stoppen gezien ze niet verbonden waren aan een ziekenhuis. Zr. Angelique was de eerste directrice van het toenmalige ‘rustoord’. De functie van directeur werd door verschillende zusters na haar opgenomen tot in 1990 Zr. Myriam de fakkel doorgaf aan Bart Depelchin, de eerste ‘leek’ die aan het roer van Ten Anker kwam te staan. Bart was verpleegkundige van opleiding en werkte tot dan toe achtereenvolgens op de operatiezaal in het ziekenhuis te Veurne en in het Franciscus Xaveriusziekenhuis te Brugge. In Brugge kon hij als hoofdverpleegkundige al proeven van leidinggeven en verantwoordelijkheid nemen. Maar hij had grotere ambities en kwam zo terug in Nieuwpoort, zijn geboorteplaats, terecht.

Onder het bewind van Bart groeide het ‘rustoord’ spectaculair. Het aantal bewoners dat opvang vindt in Ten Anker is nu meer dan verdubbeld dan in zijn beginjaren. De eerste stap in vernieuwingen werd gezet met het bouwen van de feestzaal Ancora op de derde verdieping. Daarna zorgde hij voor revolutie met het openen van een gespecialiseerde opvang voor mensen met dementie als eerste in de streek. In 2002 werd ook een centrum voor dagverzorging (Dunewinde) opgestart, toen goed voor de opvang van een 15-tal personen. Geleidelijk aan werd het centrum voor kortverblijf uitgebreid om uiteindelijk in 2009 een oplossing te bieden aan 10 personen die nood hebben aan tijdelijke opvang. In de loop der jaren zijn ook initiatieven opgestart die het niet overleefden. Zo was er de dienst Ponton die dieetadvies, psychologische en logopedische behandelingen én thuisverpleging bood aan externen. Door de hoge nood aan medewerkers in het woonzorgcentrum zelf, zijn alle betrokken disciplines gebleven maar werken ze enkel nog voor en met de bewoners.

Vanaf 2015 begonnen grootse bouw- en renovatiewerken om het huis uit te breiden maar vooral ook opnieuw comfortabeler te maken. Deze werken, die begonnen met de bouw van 2 nieuwe afdelingen bovenop het bestaande gebouw, werden pas afgerond midden 2021 na volledige renovatie van de lager gelegen afdelingen.
Oorspronkelijk zou Bart op vervroegd pensioen gaan begin 2021 maar hij wilde de renovatiewerken nog zelf afronden. Bovendien woedde de coronacrisis op dat moment nog fel en kon hij het schip niet op die manier achterlaten. Vandaag kijkt hij trots terug op al hetgeen gerealiseerd werd in die 33 jaar. Niet alleen op vlak van renovaties en nieuwe initiatieven maar vooral ook op medewerkersvlak. Het is niet altijd van een leien dakje gelopen en zelfs soms echt moeilijk geweest, maar kunnen steunen op een loyale groep medewerkers is iets wat je echt nodig hebt als eindverantwoordelijke. Ethiek en warme zorg zijn altijd zijn stokpaardjes geweest en mede daardoor heeft Ten Anker nog steeds een goeie naam.

Vorig jaar in mei ging de zorgcoördinator, Hadewijch Vancoillie, op pensioen. 2023 is dus het jaar van nieuwe directie in het woonzorgcentrum. Els Vermet nam in januari de fakkel over van Bart, Maarten Maeyens is de nieuwe zorgcoördinator. Samen met de administratief verantwoordelijke Cindy Borny vormen zij het directieteam. Els werkt intussen bijna 11 jaar in de voorziening en is dus geen nieuw gezicht voor de bewoners, familie en medewerkers. Bart laat met een gerust hart de leiding aan haar over en hoopt volop te kunnen genieten van zijn pensioen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.