Home > Barbarafeest en dus was er hulde voor brandweer Voorpost Ruddervoorde en Hoofdpost Oostkamp

Barbarafeest en dus was er hulde voor brandweer Voorpost Ruddervoorde en Hoofdpost Oostkamp

Geschreven op 5 december 2022 om 07:57 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend was het Barbarafeest en dat betekent hulde aan de vele brandweerlui in onze regio. Bij de Voorpost Ruddervoorde en de Hoofdpost Oostkamp was burgemeester Jan De Keyser present: “We zijn nu 8 jaar onderweg met de HulpVerleningsZone 1, een verzameling van 18 steden/gemeenten. De gemeente Oostkamp speelt daarbij een blijvende prominente rol. De bestuursorganen komen samen in Oostkamp, als burgemeester heb ik niet enkel zitting in de Zoneraad, maar ook in het Zonecollege om het te voeren beleid voor te bereiden en in uitvoering te brengen. En zeker niet te vergeten met de hoofdpost in Oostkamp en de voorpost in Ruddervoorde kan vanuit Oostkamp optimale hulpverlening aan de Oostkampse bevolking en omliggende gemeenten – zoals Beernem en Zedelgem – worden geboden.”

“Ik kon in m’n toespraak de actuele uitdagingen niet verzwijgen. Zoals elk gezin, wordt ook de gemeente, de politiezone, de hulpverleningszone,…geconfronteerd met de bijzondere crisissituatie waarin de ganse wereld sinds de oorlog in Oekraïne verkeerd. Torenhoge inflatie, dure energie- en grondstoffenprijzen, voorthollende loonindexaties, met name 5 in 2022 en nu al 1 voor januari 2023. Al deze elementen zetten sowieso druk op de begrotingen van de openbare besturen, dus ook op die van de hulpverleningszone. Gezien het grote aandeel personeelskosten in het totaal van het budget komt dit hard aan. In de periode 2015-2022 kon de toelage van de 17 steden en gemeenten beperkt blijven tot 29,5 miljoen euro. Dit is niet langer houdbaar en voor 2023 komt er 4% toelage bij, toelage die de komende jaren beslist verder zal stijgen. Vanuit Oostkamp heb ik als burgemeester steeds het signaal gegeven dat blijvend moet geïnvesteerd worden in de werking en het aanschaffen van het nodige materiaal om de opdrachten goed te kunnen uitvoeren. Maar we moeten de zoektocht naar een efficiëntere organisatie verder zetten en snoeien in niet-noodzakelijke kosten. Een verantwoordelijkheid van ons allen.”

“Ik zie echter wel dat de verbinding tussen sommige gemeenten en de Brandweer afneemt, zodat de verleiding groot is dat men enkel de brandweer ziet als een ‘kost’. Een gevaarlijke weg!
Ik ben dan ook blij dat we als gemeente verder investeren in een goede verbinding met elkaar, wat finaal leidt tot een fijne samenwerking. Persoonlijk kan je rekenen op mijn engagement om die verbinding levendig te houden. Oostkamp waardeert dé BRANDWEER en koestert de brandweerlieden. Dank voor jullie inzet!”

Foto : brandweerleiden die een speciaal ereteken hebben ontvangen – waaronder ook ’the captain’ Filip Vlaminck.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.