Home > Bang afwachten voor de Westhoek-bewoners. Eerste mensen geëvacueerd

Bang afwachten voor de Westhoek-bewoners. Eerste mensen geëvacueerd

Geschreven op 9 november 2023 om 08:16 door Mario De Wilde

Momenteel trekt een actievere regenzone door ons land en deze blijft ook komende nacht over ons land slepen. Daarna (morgen en vrijdag) passeren gestructureerde buien. Als we de neerslaghoeveelheden optellen die verwacht worden tot en met vrijdagavond komen we voor Noord-Frankrijk (bovenloop IJzer, Leie, Bovenschelde) uit op 30-60 mm, West- en Oost-Vlaanderen 25-35 mm. Over het centrum en het oosten kan 20-30 mm vallen. Hierdoor zullen de waterpeilen opnieuw gaan stijgen, waarbij vooral langs de IJzer de situatie kritiek zal worden.
De wind blijft ook de ganse week nog matig waaien uit zuidwestelijke richtingen en zal dus ook de laagwaters aan de Kust wat verhogen, waardoor afvoermogelijkheden toch beperkter zijn dan normaal.

Op de IJzer is te Haringe en Roesbrugge momenteel het peil verder gedaald. Bij Lo-Fintele is het peil stationair tot net onder de alarmdrempel. De aangekondigde neerslag zal vanaf morgennamiddag zorgen voor nieuwe stijgingen, waarbij de peilen in Roesbrugge en Lo-Fintele tot boven de alarmdrempel zullen uitkomen, dus hoger dan wat begin deze week en momenteel het geval is. De peilen op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort (deel tussen Duinkerke en Veurne) schommelen momenteel rond de prewaakdrempel. ook daar zal vanaf morgenavond een nieuwe stijging optreden waardoor het peil kan flirten met de alarmdrempel.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.