Home > Babbel in Belfius Basecamp: Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Belfius Marc Raisière

Babbel in Belfius Basecamp: Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Belfius Marc Raisière

Geschreven op 17 januari 2020 om 17:58 door Mario De Wilde

Medio juni 2019:‘Once upon a time in Westkapelle‘. Naast het bestaand sportcomplex Molenhoek worden er vier voetbalvelden aangelegd en in no-time een bijhorend trainingscomplex gebouwd. Het trainingscentrum wordt het sportief centrum voor de A-kern, de beloften, U19 en talentvolle contractspelers. Ook de volledige trainersstaf, de medische omkadering en de sportieve ondersteuning zal dagelijks in het nieuwe complex werken.
Mario De Wilde

Tot zover een wat zakelijk, nuchter verhaal, maar wie het geluk heeft om een voet in dit oefencomplex te zetten, moet meteen toegeven dat dit project zijn gelijke in België niet kent. Zullen we meteen uitpakken met een aantal superlatieven? Vooreerst is de naam al redelijk uniek voor een oefencomplex: Belfius Basecamp. Maar daarover zo dadelijk meer. We wandelen langs vier gloednieuwe oefenvelden (één met overdekte tribune), een indoor kunstgrasveld, een hightech fitnessruimte, 37 slaapkamers met de modernste isolatie, een restaurant, kleedkamers, een professionele persruimte en flink wat kantoorruimte voor de sportieve staff en het administratief personeel. Ik ken Belgische eersteklassers die er een retourtje Lourdes voor over hebben om een blauwdruk van dit oefencomplex voor hun hoofdterrein te willen….
Abdijkamers
Hoe frustrerend Club Brugge is over het omstreden stadiondossier, zo trots mag blauw-zwart zondermeer zijn op het adembenemende nieuwe oefencomplex in Westkapelle en het is een glunderende voorzitter Bart Verhaeghe die ons opwacht. Aan zijn zijde de CEO van Belfius, Marc Raisière. De babbel kan onder geen beter gesternte starten want blauw-zwart maakte even tevoren bekend dat het 92,8 miljoen euro inkomsten boekte, een nieuw clubrecord voor de West-Vlamingen, met dank aan de Champions League. Maar minstens zo trots is Verhaeghe op dit nagelnieuwe complex tussen Brugge en Knokke. Verhaeghe: “Het is een gebouw voor sporters, om topprestaties te kunnen leveren. Goed kunnen rusten is even belangrijk als goed kunnen trainen. Weet je dat de slaapkamers van de spelers nagenoeg geluidsdicht zijn door een futuristisch isoleersysteem? Ze zijn bovendien zeer sober ingericht, de spelers hebben niet meer nodig dan een bed, toilet, wastafel en een douche. Die soberheid doet denken aan de kamers in een abdij waar ook geen afleiding is. Het basecamp is ook zeven dagen op zeven en 24 op 24 uur operationeel. We waren hier eigenlijk al lang mee bezig en hebben ook in het buitenland ons licht opgestoken. Maar we wilden toch een oefencomplex dat de identiteit van onze ploeg meegaf. Zonder onbescheiden te zijn kan ik zeggen dat we daar fantastisch in geslaagd zijn. Het tijdloze, minimalistisch ontwerp straalt ook de waarden van Club uit en daar verheug ik me nog het meest op.”
Opstaan uit bankcrisis
Marc Raisière “Onze slogan ‘wij gaan 100% voor 95% tevreden klanten’ leunt dicht aan bij het credo van Club Brugge ‘No Sweat, No Glory’. Wij van Belfius willen talent kansen geven en innovatie ondersteunen. We investeren ook in de jeugdopleiding van Sporting Charleroi en Anderlecht maar dit oefencomplex is natuurlijk de kers op onze taart, zowel sportief als commercieel. Enkele jaren geleden vertelden Bart en Vincent (n.v.d.r. Mannaert) me dat ze de beste wilden worden en ook het beste oefencentrum wilden bouwen. Zowel Club als wijzelf kwamen uit een niet zo makkelijke periode. Club zat al enkele jaren in een vastgeroest keurslijf en wij kwamen net uit de grote bankencrisis. We hadden met andere woorden dezelfde verlangens en een gemeenschappelijke strategie om ons beiden opnieuw te herlanceren. De oprichting van het Belfius Basecamp is een perfecte illustratie van de toekomstgerichte, ambitieuze en zelfs visionaire kijk die het bestuur van Club etaleert in het Belgische voetbal.”
Voetballende helden
Verhaeghe is intussen bijna negen jaar zetelende voorzitter van Club en kent als geen ander hoe het er in het hedendaagse voetbal aan toe gaat. De Vlaams-Brabantse ondernemer met West-Vlaamse roots plukt met zijn Club nu de vruchten van een professionele en rationele strategie: “We profiteren natuurlijk mee van het succes van onze Rode Duivels maar ook op clubvlak krijgen we alsmaar mee erkenning”, aldus Verhaeghe. “Als een Europese subtopper zoals Brugge Real Madrid in eigen Bernabeu-stadion in bedwang kan houden en slechts met 1-0 gaat verliezen in Parijs, dan gaat dat over heel de wereld rond. Ze vragen me intussen ook vaker om lezingen te geven bij UEFA en ECA (European Club Association), over het strategische werk bij Club en het veranderingsproces dat we er hebben doorgevoerd. . Club Brugge krijgt dus erkenning voor zijn harde werk.Voetbal wordt ook steeds belangrijker. De helden die twintig jaar geleden nog als filmgoden aanbeden werden, heten nu Messi, Ronaldo en Mpabbé. Trainers als Mourinho, Klopp en Emery hebben gigantische contracten. En we zijn nog lang niet aan het einde van die evolutie. We betaalden nu 8 miljoen euro voor Okereke. Wie weet hoeveel we over twee jaar moeten neerdokken voor een nieuwe spits. Maar we blijven bij onze strategie: wij kopen geen sterren, wij maken sterren. We kijken bij onze recruitment naar het groeipotentieel van een speler. Daarom ook het belang van een oefencomplex als dit waar de spelers en de staf zich in alle comfort en sereniteit kunnen verzorgen,voorbereiden en verder kunnen ontwikkelen.”
De beste biefstukken
Het contract dat Belfius met Club afsloot omtrent de naam Belfius Basecamp loopt over vijf jaar. Marc Raisière: “Kijk, Club Brugge is allang niet meer die regionale club met supporters uit de eigen periferie. Overal in het land zijn dus supportersclub van blauw-zwart. Die gaan voor de emotie, die wekelijkse beleving. Dat is wat we ook met onze bank nastreven. De consument tevreden houden. Club Brugge is daar een perfect uithangbord voor. Ik kan je misschien daarom deze anekdote vertellen. Ik kom al mijn leven lang naar Knokke. Daar kent iedereen me als de grote man van Belfius. Maar sinds Belfius Basecamp opende, is mijn beenhouwer in Knokke een nog grotere supporter van Club geworden en bovendien krijg ik elke week de beste biefstukken van hem.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.