Home > B.E.E.N. brengt met kunstenaarsgeslacht ‘3x Slabbinck’ een ‘once in a lifetime’ expo in Brugge

B.E.E.N. brengt met kunstenaarsgeslacht ‘3x Slabbinck’ een ‘once in a lifetime’ expo in Brugge

Geschreven op 30 september 2022 om 09:06 door Mario De Wilde

Van 14 tot 30 oktober brengt B.E.E.N. twee generaties kunstenaars samen in ‘3x Slabbinck’, een overzichtstentoonstelling met werk van vader en zonen van de bekende Brugse kunstenaarsfamilie. Collages, schilderijen en installaties geven een inkijk in het oeuvre van Frank, Sammy en Stan Slabbinck en overspannen een periode van vijftig jaar. Wat bindt hun praktijk? Wat maakt hen verschillend? Een intieme confrontatie.

Het leek er ooit van te moeten komen: na een kunstenaarspraktijk van meer dan vijftig jaar, stelt schilder Frank Slabbinck (°1942, Brugge), die weldra zijn 80 jarige verjaardag viert; zij aan zij met zonen Sammy Slabbinck (°1977) en Stan Slabbinck (°1973) een selectie werken tentoon in de gotische Speelmanskapel. De Bruggeling, bekend om zijn experimentele, figuratieve werken, gaf de liefde voor kunst over van vader op zoon. Beide nakomelingen bewandelen hun eigen artistieke pad: Sammy Slabbinck, vooral bekend om zijn geraffineerde collages met vaak een kritische of humoristische insteek, oogst (inter)nationaal lof met zijn werk. Zo mocht hij in 2016 onder meer het album ‘You want it darker’ van Leonard Cohen ontwerpen en zijn z’n illustraties vaak te zien in De Standaard en De Morgen. De tweede telg, Stan Slabbinck, beter gekend onder het pseudoniem STS JASTA, werkt voornamelijk buiten papieren of linnen vlak. De multidisciplinaire kunstenaar en streetartist experimenteert in de publieke ruimte met muurtekeningen en installaties en trad ook naar buiten met een reeks sculpturen.

De tentoonstelling ‘3x Slabbinck’ kadert in het ruimere project ‘Show and Tell’, waarin Sammy Slabbinck kunstencentrum B.E.E.N. een maand lang omtovert tot zijn creatieve speeltuin. De tentoonstelling over generaties heen wordt gevolgd door een rist aan evenementen, een collageworkshop en een vervolgtentoonstelling ‘Pixel City’, waarin fotografisch werk van Ann Sophie Deldycke, Mathias Laukens, Jasper van het Groenewoud en Kenneth Verhulst in dialoog gaat met Sammy Slabbinck’s imaginaire wereld. Later meer daarover.

Frank Slabbinck

Frank Slabbinck (°1942, Brugge) is schilder, tekenaar en beeldhouwer.

Zijn levendige composities en verfijnde tekeningen, vaak met poppen, dieren of maskers, worden gekenmerkt door hun symboliek en expressief kleurgebruik. Met acryl op canvas of hout, en via driedimensionale constructies, creëert hij nieuwe verhaallagen die elkaar op en naast het doek versterken.

Sammy Slabbinck

Sammy Slabbinck (°1977, Brugge) redt beelden uit vaak lang ter ziele gegane vrouwenbladen, auto- en popmagazines en bezorgt ze een nieuw leven in surrealistische collages vol wrange humor, esthetiek en sluwe observaties. Hij noemt zich met tongue in cheek een ‘re-animator’. Sammy Slabbinck heeft een voorkeur voor de onschuld en het optimisme in de beelden van de jaren vijftig tot zeventig en brengt ze tot leven als maatschappijkritische instrumenten. De collagekunstenaar maakt op vandaag illustraties voor kranten en magazines en transponeert zijn werk ook naar bewegend beeld in reclamecampagnes en illustraties.

Stan Slabbinck

Stan Slabbinck (°1973, Brugge), alias STS JASTA, begon zijn carrière als graffitikunstenaar, na zijn studies aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas Gent in de jaren tachtig. In zijn werk staat de relatie tussen mens en natuur centraal. De invalshoek is steeds maatschappijkritisch. Stan werkt veelal freestyle dynamisch en volgt hierbij zijn buikgevoel: ‘the power of flow’.

Stan Slabbinck heeft jaren gewerkt als decorbouwer voor onder meer voor Tomorrowland en Disney, waar hij een interesse heeft ontwikkeld voor heel het productieproces: van tekening tot afgewerkt stuk. Deze ervaring zet hij als multidisciplinair kunstenaar in voor het realiseren van tekeningen, sculpturen, mixed media en muurschilderingen die telkens getuigen van een doorgedreven materiaalkennis. Met zijn reeks murals ‘Gods of nature’, gebaseerd op de ‘Greenman’, kaart hij religie en de klimaatproblematiek aan.

Save the date: Van 4 november tot en met 20 november is B.E.E.N. de uitvalsbasis voor de vervolgexpo ‘Pixel City’. Naast Sammy Slabbinck tonen ook Ann Sophie Deldycke, Jasper van het Groenewoud, Mathias Laukens en Kenneth Verhulst hun fotografische blik op de stad.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.