Home > Aziatische hoornaar op vier plaatsen gespot in Knokke-Heist

Aziatische hoornaar op vier plaatsen gespot in Knokke-Heist

Geschreven op 21 september 2020 om 11:37 door Mario De Wilde

Sinds augustus-september 2020 is de Aziatische hoornaar op 4 verschillende locaties gespot in Knokke-Heist. Dit is verontrustend. In het najaar worden immers de koninginnen geboren en dit kan leiden tot een exponentiële groei van de populatie. Dit wil het gemeentebestuur zeker vermijden. De dienst Milieu, Natuur & Landbouw wil daarom die nesten lokaliseren om ze te vernietigen. De gemeente Knokke-Heist roept daarbij de hulp in van zowel inwoners, 2de verblijvers en bezoekers om mee te helpen zoeken naar de Aziatische hoornaar. Zie je deze soort tijdens een wandeling, probeer dan een foto te maken en stuur deze op naar bijen@knokke-heist.be. Verschillende meldingen kunnen zo tot een nestplaats leiden, die dan door een gespecialiseerd team van de brandweer kan verwijderd worden.

Vermeld bij je melding minstens volgende informatie:

exacte locatie (naargelang de locatie kan dit op verschillende manieren beschreven worden)
adres

straat ter hoogte van huisnummer
naam van bos, park, …
langs de wegberm van straat
in welke richting vliegt de hoornaar
gedrag van insect
jagend bij bijenkorf
nectar drinkend op een bloem
nabij hout
nabij water
vliegend en naar waar vliegend
dood
gevangen

vermeld ook datum en uur van de waarneming
Aziatische Hoornaar
Aziatische hoornaar herkennen

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie (zie figuur). Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes.

De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar. Maar met een beetje oefenen zal je gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is. Die lijkt op het Aziatische broertje, maar is onschuldig. Daarom is het wel belangrijk dat de mensen het verschil kennen. De Aziatische hoornaar is kleiner, opvallend donkerder gekleurd dan de Europese hoornaar en heeft opvallende, gele pootjes.

Op onderstaande foto worden bijen, wespen en hoornaars op schaal naast elkaar getoond, relatief t.o.v. een euromuntstuk. De Aziatische hoornaars heeft 2 kleuren: zwart en weinig geel op het achterlijf. De Europese hoornaar heeft 3 kleuren: zwart, roodbruin en veel geel op het achterlijf. Ook dit identificatieblad kan helpen.

Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit! Probeer nooit om zelf nesten te verwijderen.

Meer informatie: https://vespawatch.be/identification/.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.