Home > AZ Zeno bewijst vanavond belang van versbereide & gezonde voeding in ‘Ze Zeggen Dat’ op VTM 

AZ Zeno bewijst vanavond belang van versbereide & gezonde voeding in ‘Ze Zeggen Dat’ op VTM 

Geschreven op 14 oktober 2021 om 15:32 door Mario De Wilde

Om uit te testen of je zieker wordt van ziekenhuiseten trekt Dina Tersago vanavond in het vtm-programma “Ze Zeggen Dat …” naar een wielerclub in Knokke. Daar verdeelt ze de ploeg van gezonde sporters in twee groepen: team ‘clinique’ en team ‘chique’. Gedurende twee weken krijgt elk team drie maaltijden per dag. Team clinique eet traditioneel ziekenhuiseten uit een grootkeuken die aan ziekenhuizen levert, het andere team chique krijgt de vers gemaakte maaltijden van AZ Zeno voorgeschoteld. Voor ze aan het experiment beginnen, passeert iedereen langs het labo voor een nulmeting. Ook Dina doet mee met team ziekenhuiseten: “Alles voor de wetenschap”, lacht ze. Na twee weken is het tijd voor de nameting. Zorgt ziekenhuiseten er ook echt voor dat je zieker wordt?

Straffe resultaten

De resultaten van het experiment zijn ronduit verbazingwekkend. De groep met Dina die 2 weken het eten uit de grootkeuken op het bord kreeg was zowel mentaal als fysiek duidelijk minder weerbaar. Bovenop een verminderde eetlust liet deze groep ook een aanzienlijke daling van de ijzerwaarden optekenen, in vergelijking met de groep die de verse maaltijden van AZ Zeno op het menu kreeg.

Voedingsfilosofie AZ Zeno

Chef catering Pieter De Smet: “Als ziekenhuis willen we gezonde, voedzame en smakelijke gerechten serveren omdat we sterk geloven dat goed eten belangrijk is voor het welzijn en bijdraagt tot een goed herstel. We telen daarom een groot deel van onze groenten zelf en kiezen voor lokale en smaakvolle ingrediënten. De patiënt moet zin krijgen om te eten, uitkijken naar een maaltijd. Als je erbij stilstaat dat een patiënt in het ziekenhuis vaak kracht moet herwinnen, neemt het belang van voeding alleen maar toe.”

“Het experiment van Ze Zeggen Dat … toonde duidelijk aan dat onze inspanningen op vlak van voeding lonen en zelfs noodzakelijk zijn”, vult professor dr. Duyck aan. “Onze filosofie: eten als hefboom voor het genezingsproces, maar ook als onderdeel van de gezondheidszorg.”

1 reactie

Inge Cams
Geschreven op 2021-10-15 14:10:15
Fijn om te lezen en zien dat er eindelijk meer aandacht wordt besteed een gezonde voeding. Heel veel ziektes zijn voeding-gerelateerd. Als je dan in het ziekenhuis beland en je krijgt daar voeding voorgeschoteld die je net ziek maakt, dan zakt mijn broek af. Ik probeer ook mensen, dokters en professoren wakker te maken, maar het proces is moeizaam. Als stressoloog probeer ik straks toch het verschil te maken. Het is niet enkel de voeding die belangrijk is, maar nog zoveel andere dingen. Dingen die zelfs helemaal niks hoeven te kosten. Doe zo verder zou ik zeggen. Ook jullie maken het verschil. 🍀

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.