Home > Autodelen was nog nooit zo’n succes: goed voor 1.300 Bruggelingen vorig jaar

Autodelen was nog nooit zo’n succes: goed voor 1.300 Bruggelingen vorig jaar

Geschreven op 10 februari 2023 om 09:20 door Mario De Wilde

Bruggelingen vinden steeds gemakkelijker de weg naar een deelwagen. Dat blijkt uit een rondvraag bij de erkende autodeelplatformen in Brugge. In 2022 deden bijna 1.300 Bruggelingen aan autodelen. “We zijn erg blij met deze cijfers”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Dat is 50% meer dan in 2021, toen waren dat er nog maar 850. Ook het aantal deelwagens breidde in een jaar tijd uit met bijna 50%, van 53 naar 78.”

Met de extra deelwagens is het voor de Bruggelingen nog gemakkelijker om aan autodelen te doen. “Ook in 2023 zullen we het aanbod uitbreiden. Tegen 2025 mikken we op 125 deelwagens in Brugge. Bruggelingen krijgen ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen over waar er deelwagens bij mogen komen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Daarnaast is het ook belangrijk dat mensen de weg naar een deelwagen blijven vinden”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet. “Dit jaar lanceren we een grote communicatiecampagne waarbij we inzoomen op de voordelen van autodelen. Denk maar aan de positieve effecten voor het klimaat, openbare ruimte én de financiële voordelen voor autodelers.”

Rij je per jaar minder dan 10.000 kilometer? Dan ben je met autodelen ook nog eens heel lief voor je portemonnee. Als gebruiker betaal je enkel voor het gebruik van de wagen. Verzekeringen, onderhouds- en herstellingskosten, belastingen, … neemt het autodeelplatform voor haar rekening.

Eenvoudig principe
Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één wagen. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt enkel gebruikt wanneer hij nodig is, door wie hem nodig heeft. Een deelwagen vervangt zo 8 tot 14 wagens in de binnenstad. “Wie gebruik maakt van autodelen, zorgt dus ook voor heel wat minder CO2-uitstoot en een betere luchtkwaliteit. Met een leefbaardere stad als gevolg“, zegt schepen Minou Esquenet.

Met Cambio, CoopStroom en, sinds kort, Claus2You kent Brugge drie commerciële deelwagenaanbieders die hun wagens helemaal ter beschikking stellen voor autodelen. Bij particuliere autodeelorganisaties Dégage en Cozywheels kun je als ontlener terecht om auto’s van buren of andere Bruggelingen te delen.

Burgemeester Dirk De fauw: “Via de website autodelen.net kun je zien waar er een deelwagen te vinden is in jouw buurt. Heb je zelf een idee waar een deelwagen zou moeten komen? Via www.brugge.be/interesse-in-autodelen kun je jouw interesse in autodelen kenbaar maken. Aan de hand van deze meldingen wordt in kaart gebracht waar en hoe autodelen verder uitgebreid kan worden.”

Alle info over autodelen in Brugge staat op www.brugge.be/autodelen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.