Home > Atlantikwall Raversyde in Oostende heropent zaterdag bunkercomplex met drie nieuwe expo’s

Atlantikwall Raversyde in Oostende heropent zaterdag bunkercomplex met drie nieuwe expo’s

Geschreven op 5 maart 2024 om 07:04 door Mario De Wilde

Het bunkercomplex op Provinciedomein Atlantikwall Raversyde heropent op zaterdag 9 maart de deuren met maar liefst drie nieuwe expo’s: ‘Getekende Oorlog: De Atlantikwall Gestript’, ‘Ensor 1940’ en ‘James Baron Ensor’. De expo’s zullen nog tot en met 11 november te zien zijn in het provinciedomein en zijn inbegrepen bij een toegangsticket voor Atlantikwall Raversyde.

De Atlantikwall Gestript
In 2024 pakt het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde uit met een grote tentoonstelling over strips en de Tweede Wereldoorlog. Het conflict heeft heel wat striptekenaars en scenaristen geïnspireerd tot het schrijven en tekenen van honderden strips in uiteenlopende genres. Langsheen het circuit komt de bezoeker te weten hoe de Atlantikwall in beeld gebracht werd, hoe vluchtelingen, het verzet en de collaboratie een thema werd in stripverhalen, hoe de oorlog op zee of in de lucht weergegeven wordt of hoe men omgaat met de gevolgen voor de lokale bewoners. Er is ook aandacht voor actuele thema’s zoals het bouwen van nieuwe muren, of de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, die nu nog steeds een impact hebben.

Verspreid in de bunkers staan er ook een tiental installaties die speciaal gecreëerd werden voor de tentoonstelling. Vlaamse striphelden komen terecht in historische foto’s van de Tweede Wereldoorlog, stripplaten komen tot leven met Augmented Reality, stopmotion en schaduwen, en twee kunstenaars brengen hun eigenzinnige kijk op het thema. O.a. Dirk Stallaert en Jan Bosschaert maakten speciaal voor de expo enkele tekeningen.

Daarnaast ontmoet je langs het circuit een 50-tal levensgrote figuren, getekend door striptekenaar Marcel Rouffa, die de verschillende aspecten van de oorlog tot leven doet komen. Blikvangers zijn o.a. een gecrashte spitfire, de Duitse soldaten, maar ook de bevrijders en de gewone bevolking komen aan bod.

Nieuw stripverhaal
Speciaal voor deze expo tekende Marcel Rouffa in opdracht van Atlantikwall Raversyde een gloednieuwe strip: ‘Victors Oorlog: 4 bange jaren aan de kust’. Het avontuur volgt de belevenissen van Victor, een jongen die in Oostende woont en al snel geconfronteerd wordt met de Duitse bezetter. De lezer wordt meegebracht naar de Tweede Wereldoorlog in Oostende, en in de batterij Saltzwedel-neu, gelegen in het huidige provinciedomein Atlantikwall Raversyde. Het album bevat ook een extra katern over de Atlantikwall en de Tweede Wereldoorlog. Het stripalbum is vanaf zaterdag 9 maart verkrijgbaar in de shop van Atlantikwall Raversyde in vier talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits) voor 5 euro.

Ensorjaar
Ook in Atlantikwall Raversyde wordt het Ensorjaar gevierd. Voor de expo ‘Ensor 1940’ maakte de Kunstacademie aan Zee drie reconstructies van werken van James Ensor die tijdens WO II werden vernietigd. Ze worden toepasselijk tentoongesteld op ware grootte in een bunker, die tijdens de oorlog dienst deed als verpleegpost.

Daarnaast fotografeerde Lieven Neirinck voor zijn project ‘James Baron Ensor’ 10 baronnen en 10 baronnessen, met een object dat betekenisvol is voor hen. Zo ontstaat een unieke, tijdloze kijk op de adel, en tegelijkertijd daagt het hen uit hun identiteit buiten hun titel te definiëren. We hebben 10 baronnen en 10 baronessen (de genderevenwichtige keuze mag gelden als statement) bereid gevonden om zich te laten fotograferen: Ingrid de Jonghe, Kristien de Mulder, Anne de Paepe, Mia Doornaert, Diane Hennebert, Hilde Kieboom, Hilde Laga, Carla Molenberghs, Christine van den Wyngaert, Jennie Van Lerberghe, Peter Carmeliet, Sidi Larbi Cherkaoui, Stijn Coninx, Bert de Graeve, Philip Heylen, Peter Piot, Michel Pradolini, Jan Raes, Pieter Timmermans, Piet Vanthemsche

Feestelijke opening
Je kan de drie expo’s bezoeken vanaf zaterdag 9 maart. Tussen 13u en 17u30 komen die dag Jommeke, Suske en Wiske op bezoek in Atlantikwall Raversyde. Tekenaar Marcel Rouffa zal er tussen 11u30 en 13u30, en tussen 15u30 en 17u30 het nieuwe stripverhaal ‘Victors Oorlog: 4 bange jaren aan de kust’ signeren. Wil je zelf strips leren tekenen? Dan kun je doorlopend terecht in een workshop strips tekenen tussen 11u en 13u en tussen 14u en 16u. Geïnspireerd door Ensor kun je ook je eigen masker maken met stripfiguur, dit tussen 13u30 en 15u, en tussen 16u en 17u30. Inschrijven is niet nodig.

Het volledige programma is inbegrepen in het toegangsticket van Atlantikwall Raversyde. Meer info op www.raversyde.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.