Home > Atelier Rosa uit Menen ontvangt het UNIZO-authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’

Atelier Rosa uit Menen ontvangt het UNIZO-authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’

Geschreven op 9 november 2022 om 09:14 door Mario De Wilde

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op
zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij
ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de
ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor
deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële
producten. Bovendien definieert het Belgische recht niet wat een artisanaal of ambachtelijk product is, waardoor het gebruik van deze term vrij is, maar het mag geen misleidende informatie betreffen. Daarom lanceerde UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking.

Lies Ledure en Thomas Seynhaeve (Atelier Rosa) uit Menen ontvangen het Handmade in Belgium label en worden zo HIB-ambassadeur. “De chocolaterie, Atelier Rosa, bestaat sinds 2017.Onze winkel ligt in het huis van Lies haar grootmoeder, Rosa, vandaar ook de naam” vertelt Thomas Seynhaeve.

“Thomas kwam voor het eerst in contact met chocolade toen hij als opvoeder werkte bij een zorgaanbieder. Daar werden namelijk chocoladetruffels gemaakt ” aldus Lies Ledure. “Zo kreeg ik de smaak te pakken” gaat Seynhaeve verder “De ervaring met de truffels wekte de interesse om een cursus te volgen en meer over de stiel te weten. Zo kwam ik ertoe om in avondschool een opleiding chocolatier te volgen. Nadien zijn we klein begonnen, in combinatie met andere jobs, maar ondertussen werk ik fulltime voor de chocolaterie en Lies deeltijds.”

“Ondertussen kunnen we met trots meedelen dat onze nieuwe winkel openging op 28 oktober. We kozen er bewust voor om de nieuwe winkel en het atelier bij ons thuis te houden. Zo zijn we er zeker van dat de klanten rechtstreeks in contact blijven met de chocolatier. Op deze manier kan de chocolatier zijn passie om de kwaliteitsvolle grondstoffen op ambachtelijke wijze om te vormen tot heerlijke producten persoonlijk met de klanten delen” besluit Ledure.

Definitie – criteria
Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke
ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben,
moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn
soort. http://www.handmadeinbelgium.com/

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.