Home > Archeologisch Brugge beleefde vandaag een heuse primeur

Archeologisch Brugge beleefde vandaag een heuse primeur

Geschreven op 16 september 2020 door Mario De Wilde

Begin maart voerden archeologen van Raakvlak (IOED Brugge en Ommeland) naar aanleiding van een vondstmelding van schepen Nico Blontrock een kleine opgraving uit op het Sint-Jansplein. Ze vonden daarbij muurresten van de voormalige middeleeuwse Sint-Janskerk en de latere Sint-Janskapel en verschillende restanten van bouwelementen (funderingen, ornamenten en andere voorwerpen).

Vandaag en morgen krijgt het archeologisch onderzoek een vervolg onder de vorm van een geofysische prospectie. Deze prospectie wordt uitgevoerd door de Universiteit Gent, vakgroep Archeologie door middel van georadar (GPR). GPR is een geofysische non-destructieve onderzoeksmethode waarbij met elektromagnetische golven een scan van de ondergrond wordt genomen. Met dit geofysisch onderzoek hopen de archeologen de rest van de kerk in beeld te brengen zonder het plein verder te moeten openbreken.

Een primeur in de Brugse straten

In het verleden werd reeds de vloer van de Onze Lieve Vrouwkerk in Brugge gescand om nieuwe verwarmingselementen te plaatsenzonder de aanwezige archeologische restanten te beschadigen. Maar dit is de eerste keer dat dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd in de straten van Brugge. Voorzitter van Raakvlak Pascal Ennaert: “Sinds de invoer van het Verdrag van Malta (2006) wordt er getracht om archeologische resten zo veel als mogelijk in situ te bewaren. Zolang er geen verstoring is, vormt de bodem de beste garantie voor een goede conservering.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Ook zonder op te graven kunnen archeologen toch nog veel te weten komen over de rijke Brugse geschiedenis. De vakgroep archeologie van de UGent heeft hier al veel ervaring mee. Recent boekten ze nog mooie resultaten met het in kaart brengen van Falerii Novi, een Romeinse stad die nog begraven ligt in Italië. Wie weet welke parels er tevoorschijn komen bij het onderzoek op het Sint-Jansplein ”

Volgende week al zullen de archeologen van Raakvlak al de ruwe data van de scan ontvangen. Afhankelijk van de ondergrond, de diepte van de archeologische resten en de mogelijke verstoring zullen ze min of meer de contouren en de funderingen van de verdwenen Brugse kerk kunnen achterhalen. Wie op de hoogte wil blijven van het onderzoek kan Raakvlak volgen op sociale media (facebook en instagram).

Meer informatie? info@raakvlak.be of 050-44 50 44 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.