Home > AQUALEX onthult unieke karaf bij opening belevingsruimte in Knokke-Heist

AQUALEX onthult unieke karaf bij opening belevingsruimte in Knokke-Heist

Geschreven op 22 maart 2022 om 23:04 door Mario De Wilde

Uitgerekend op Wereldwaterdag, opende AQUALEX – de Belgische specialist in designkranen en innovatieve drinkwatersystemen voor gefilterd, gekoeld, bruisend en heet water – vanmiddag aan de Kustlaan in Knokke-Heist een gloednieuwe belevingsruimte. Kunst, fotografie en design worden er samengebracht, met één constante: alles staat er in het teken van water. Voor de gelegenheid werd ook een uniek stuk onthuld. De Italiaanse designer Andreas Trenker ontwierp voor AQUALEX een exclusieve karaf specifiek gebaseerd op het leidingwater van Knokke-Heist. Een ode aan het oerelement water. Tijdens de opening werd deze overhandigd aan de burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote en de minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne.

Vanaf vrijdag is het grote publiek welkom in de bijzondere belevingsruimte van AQUALEX aan de Kustlaan in Knokke-Heist. “Als er iets is waar wij oog voor hebben, is het verfijning en design”, zegt een fiere Alexander Vanlerberghe, oprichter en CEO van AQUALEX. “We zijn toonaangevend met onze producten, dankzij onze creativiteit en innovatie. We voelen ons om die reden heel erg verbonden met kunst en de kunstwereld. We wilden dan ook heel graag samenwerken met innoverende kunstenaars om zo samen een unieke beleving te creëren.”
Het resultaat is een bijzondere collectie: limited edition design- en kunstobjecten, waarvan sommige ook te koop zullen worden aangeboden, alsook objecten van bekende kunstenaars die worden uitgeleend door privéverzamelaars en kunstgallerijen. In de bijzondere belevingsruimte kan iedereen werken van onder meer Koen van den Broek en de jonge Tom Van Puyvelde ontdekken. Ook glassculpturen van Dylan Martinez zullen er te bewonderen zijn, alsook een tiental werkjes van Hiroshi Sugimoto. In de concept store zal het assortiment designkranen van AQUALEX te zien zijn. “Het is een echte totaalbeleving geworden. Precies wat we voor ogen hadden”, zegt Vanlerberghe.

Unieke karaf: ode aan water

Tijdens de opening vanmiddag werd bovendien een exclusieve creatie onthuld. De Italiaanse designer Andreas Trenker ontwikkelde speciaal voor Knokke-Heist een unieke karaf. Het design van de karaf is gebaseerd op parameters zoals de temperatuur, de hoogte, de pH-waarde van het leidingwater, de waterhardheid, en de geleidbaarheid.

“Met deze karaf willen benadrukken hoe bijzonder en waardevol water wel echt is”, zegt Andreas Trenker, die aanwezig was bij de opening. “Water is nooit gewoon water. Afhankelijk van waar het vandaan komt, heeft water steeds eigen karakteristieken en een eigen identiteit. Je kan dat niet zien, en je moet getraind zijn om het te smaken en te ruiken. Met deze karaf laten we zien hoe uniek het water van Knokke-Heist is, net als van andere steden waar een dergelijke karaf werd ontwikkeld. Het feit dat dit unieke en smaakvolle water hier gewoon uit de kraan vloeit, is een luxe. Laat ons dat omarmen.” Trenker ontwikkelde reeds karaffen voor de Italiaanse steden San Candido, Ortisei en Bolzano. De karaf op basis van de parameters van de laatste stad werd geschonken aan de Dalai Lama.
De unieke Knokse karaf zal ook te koop aangeboden worden in de belevingsruimte, voor al wie de unieke smaak van het water van Knokke-Heist op de meest optimale manier wil degusteren. De eerste exemplaren werden door Andreas Trenker zelf geschonken aan onder meer de burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote en de minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne, beide aanwezig bij de opening.

Innovatie, duurzaamheid en kunstzinnigheid

“Ons land staat internationaal hoog aangeschreven op vlak van onderzoek en innovatie”, zei vice-premier en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne tijdens de officiële opening. “Ondernemingen zoals AQUALEX doen die titel alle eer aan. Een zeer welkom gevolg van het drinken van kraanwater in plaats van flessenwater is het terugdringen van de enorme plastic afvalberg. Want heel wat van dat plastic komt in ons milieu en in zee terecht. Bij delen van de bevolking is er nog een mindshift nodig, om minder plastic te gebruiken. Bedrijven zoals AQUALEX kunnen dankzij design en innovatieve technieken een mentaliteitswijziging teweegbrengen.”
“AQUALEX belichaamt drie factoren waar Knokke-Heist voor staat: innovatie, duurzaamheid en kunstzinnigheid”, weet de burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote. “We delen bovendien een voorliefde voor water. Het verbaast mij dan ook niets dat innovatieve drinkwatersystemen als die van AQUALEX hier hun thuis vinden.”
AQUALEX is de Belgische specialist in designkranen en drinkwatersystemen voor gefilterd, gekoeld, bruisend en heet water. AQUALEX biedt zo een duurzame oplossing voor veel gezinnen, horecazaken, de zorgsector en bedrijven. Dankzij de drinkwatersystemen werden de laatste 12 jaar zo al meer dan 25 miljoen plastic flesverpakkingen vermeden, samen met ontelbare kilometers vervuilend wegtransport.

Hand in hand met kunstwereld

Creatief bureau Maister uit Roeselare gaf het interieur van het belevingscentrum vorm. Grafisch vormgeefster en kunstliefhebster Lieselot Vandecappelle uit Kortrijk werd tien maanden geleden door AQUALEX als curator aangesteld. Ze ging over het hele land en daarbuiten op zoek naar dé geschikte werken om de concept store om te toveren in een unieke plek. Een plek waar bezoekers op een andere manier kunnen kijken naar één van de vier oerelementen: water. Het koesteren van dit oerelement staat centraal in de missie van AQUALEX en dat komt heel duidelijk naar boven in de werken die zullen te zien zijn in de gloednieuwe concept store.

De stukken zijn persoonlijke keuzes van curator Vandecappelle, die de kunstwereld vanbinnen en vanbuiten kent. “Ik heb veel zeer goeie kunstenaars, topgalleristen en privé verzamelaars uit mijn netwerk kunnen aanspreken over dit fantastische project”, zegt Vandecappelle. “Bijzonder fijn. En mede dankzij hen mag het resultaat er echt zijn. De concept store is uniek in Knokke-Heist, in België en daarbuiten. En ik ga blijven zoeken naar unieke stukken om de beleving blijvend uniek te maken.”
De gloednieuwe conceptstore werd vandaag officieel geopend en zal open zijn voor het publiek vanaf vrijdag 25 maart. Place to be voor al wie van deze unieke beleving wil proeven: Kustlaan 249, Knokke-Heist.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.