Home > Amper inbreuken op tonnagebeperking vrachtwagens in Beernemse Lattenklieversstraat

Amper inbreuken op tonnagebeperking vrachtwagens in Beernemse Lattenklieversstraat

Geschreven op 17 juni 2020 om 14:04 door Mario De Wilde

Sinds het invoeren van een tonnagebeperking  voor zwaar vrachtverkeer in de Lattenklieverstraat begin februari gebeurden er slechts vijf verbalisaties. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van politieraadslid Lode Vanneste aan het politiecollege van Het Houtsche.  Begin januari startten de werken aan het nieuwe fietspad in de Sint-Jorisstraat in Sint-Joris. Omdat er heel wat vrachtwagens de voorziene omleiding langs de Kauter niet volgden, werd al snel een verbod ingesteld voor vrachtverkeer boven de 3,5 ton in de Lattenklieversstraat.

De werken aan het nieuwe fietspad zitten in een laatste fase. Momenteel is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Lattenklieversstraat en  in de Sint-Jorisstraat. “Toen de werken in januari aanvatten, was er een omleiding voorzien langs de Kauter. Doorgaand verkeer bleef wel mogelijk langs de Lattenklieversstraat.  Heel wat vrachtwagens reden echter doorheen centrum van Sint-Joris. Daarom werd  er in al snel een verbod ingesteld voor vrachtwagens boven de 3,5 ton in de Lattenklieverstraat”, weet gemeenteraadslid Lode Vanneste.

Sensibilisering in eerste fase

De politiezone van Het Houtsche startte op 13 februari met controles op de tonnagebeperking in de Lattenklieversstraat en op de gewestweg voor de afslag naar Sint-Joris. Zowel de verkeerscel, interventieploegen als de wijkagenten werden hierbij ingeschakeld.  Vanneste: “In de eerste fase tussen 13 februari en 18 maart 2020 werd hoofdzakelijk sensibiliserend opgetreden en werden er geen inbreuken genoteerd.  Overtreders werd gevraagd om rechtsomkeer te maken. Vrachtwagens bestemd voor het plaatselijk verkeer en werfverkeer werden uiteraard wel toegelaten. Volgens de politie werd het verbod zeer goed opgevolgd.  Vanaf 18 maart tot begin mei werden alle controles stopgezet. Alle politiecapaciteit werd begrijpelijkerwijze ingezet voor controles op de COVID-19 maatregelen”.

Vijf verbalisaties  sinds 4 mei

Sinds 4 mei startte de verkeerscel opnieuw met de normale werken en gebeuren er opnieuw  controles.  Uit de cijfers die politieraadslid Lode vanneste opvroeg, blijkt dat er sindsdien vijf inbreuken werden vastgesteld.  Eén overtreding werd vastgesteld door de verkeerscel terwijl  de wijkinspecteur vier verbalisaties deed.  Daarnaast plaatste de verkeerscel in de periode tussen 15 mei en 25 mei een teller ter hoogte van het dorpscentrum. Uit tellingen bleek dat het aandeel zwaar vervoer  5,3 % bedroeg.  Dit percentage is aanvaardbaar aangezien plaatselijk verkeer is toegelaten.

Minder dan 1 op tien chauffeurs rijden  te snel in zone 30

Tijdens de werken toonden een aantal  buurtbewoners zich bezorgd over personenwagen die te snel reden door de Lattenklieversstraat. “Ook dit blijkt gelukkig mee te vallen.  Volgens de gegevens van de verkeersteller in de periode tussen 15 mei en 25 mei bleek  dat 7,74 % te snel reed in de zone 30.  De Lattenklieversstraat is momenteel niet opgenomen in de prioriteitenlijst inzake snelheidscontroles. Het kruispunt  met de Sint-Jorisstraat blijft nog even afgesloten. N-VA Beernem blijft alvast de situatie verder opvolgen”, besluit Lode Vanneste.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.