Home > Amber (30) uit Brugge maakt kinderdroom waar en richt vzw op voor mensen met Downsyndroom

Amber (30) uit Brugge maakt kinderdroom waar en richt vzw op voor mensen met Downsyndroom

Geschreven op 12 september 2023 om 08:31 door Mario De Wilde

Twee dertigjarige vriendinnen maakten zopas hun kinderdroom waar en richten een unieke vzw op voor mensen met Downsyndroom. Die biedt seizoensgebonden activiteiten, fijne uitstappen en prachtige natuurreizen in binnen- en buitenland aan. Eli (30) uit Limburg en Amber (30) uit Brugge leerden elkaar in 2007 kennen op een natuurkamp van de jeugdbeweging (JNM). Dit was het begin van een jarenlange vriendschap waarbij ze er samen op uit trokken om minder bezochte landen in Europa of andere continenten te bezoeken. Door hun mooie ervaringen met mensen met een beperking kozen ze ervoor om Sociaal Cultureel Werk te studeren. Na een tijdland in zorginstellingen te werken, besloten ze de handen in elkaar te slaan en hun passie voor het reizen, hun creatieve hobby’s en hun groene vingers te combineren met hun liefde voor mensen met het Syndroom van Down.

Het idee kwam er vorig jaar. “Ik weet het nog goed. Ik lag onder een boom met Eli te bellen. We fantaseerden over een project samen, over collega’s worden en samen iets moois tot stand brengen. Hoe geweldig het zou zijn om onze manier van reizen te delen met mensen met een beperking. Om ook hen kennis te laten maken met het avontuur, trektochten en mooie natuur. Kleinschalig, natuurgericht, ecologisch..”

Van het één kwam het ander en langzaamaan begon het idee vorm te krijgen. Deze lente, na een lange solofietsreis van Amber, vatten ze de koe bij de horens en begonnen met meetings en samenkomsten om een eigen vzw op te richten. De vzw draagt de naam ‘21 Horizonnen’, waarbij het cijfer verwijst naar ‘Trisomie 21’ ofwel Downsyndroom. Mensen met Downsyndroom hebben het 21e chromosoom in drievoud in plaats van in tweevoud.

Nu de meeste administratie achter de rug is kunnen ze beginnen aan het echte werk: activiteiten opstellen, en de reis voorbereiden. De eerste reis gaat naar het Zuiden van Frankrijk. “Ons doel is eigenlijk om mensen met het Syndroom van Down kansen te bieden om speciale natuurgerichte reizen en activiteiten te laten beleven. We proberen zoveel als mogelijk lokaal en biologisch eten te voorzien. Ook onze ecologische voetafdruk willen we laag houden door te kiezen voor bijvoorbeeld de trein in plaats van het vliegtuig. Op hun reis zijn nog een aantal plaatsen vrij, dus inschrijven kan nog via hun website: www.21horizonnen.be.

“Als kleutertje was mijn beste vriend iemand met Downsyndroom. Dat heeft veel bepaald in mijn latere leven.” zegt Amber Strubbe, mede oprichtster van 21 Horizonnen vzw.

Over 21 Horizonnen:

21 Horizonnen is een opstartende vzw voor mensen met het syndroom van Down. Ze organiseren gezellige seizoensgebonden activiteiten, fijne uitstappen en prachtige natuurreizen in binnen- en buitenland. Voor meer info kan je terecht op: www.21horizonnen.be

1 reactie

Matthias Crommelinck
Geschreven op 2023-09-15 11:51:13
Jullie initiatief is bewonderenswaardig! Fijn dat jullie dit moois in de wereld zetten en jullie passie voor reizen, natuur en zorg delen met mensen met het Downsyndroom. Veel succes met jullie prachtige project en mogen er vele onvergetelijke reizen en ervaringen volgen! 🌿🌍🤝

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.