Home > Alzheimer Liga Vlaanderen verbindt in Houthulst harten tijdens zomerkamp

Alzheimer Liga Vlaanderen verbindt in Houthulst harten tijdens zomerkamp

Geschreven op 13 augustus 2023 om 10:25 door Mario De Wilde

Bij manege De Maalderie In Houthulst zijn een groep dappere jongeren van ouders met jongdementie op zomerkamp. Een zomerkamp dat verder gaat dan enkel plezier en spelletjes. Het is een waardevolle gelegenheid voor deze moedige kinderen, die soms worstelen met de veranderingen die hun ouder doormaakt. Communicatiemedewerker Wendy Luyks: “Bij ons vinden ze een veilige haven, waar begrip en ondersteuning de norm zijn, en waar ze kunnen leren van anderen die precies dezelfde ervaringen delen. Hier kunnen ze volledig zichzelf zijn en hun unieke verhalen delen met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie verkeren.”

“De verwennerij kan nu beginnen”, aldus één van de jongeren die deelnam aan het hartverwarmende zomerkamp georganiseerd door Alzheimer Liga Vlaanderen. Van 11 tot 14 augustus vond dit kamp plaats, dat speciaal ontworpen was voor kinderen van ouders met jongdementie.

“Hier kunnen we gewoon ‘zijn’, zonder iets te moeten uitleggen. We begrijpen elkaar zonder al te veel woorden, omdat we allemaal hetzelfde meemaken. Dementie overkomt ons ook, maar het is niet altijd gemakkelijk om daar met anderen over te praten. Hier kan dat wel”, beaamden vele jongeren in koor. Gedurende het zomerkamp werden hartverwarmende momenten gedeeld, unieke verhalen uitgewisseld en waardevolle vriendschappen gesmeed. Zoals de twintigers Louise, Emmeline, Laura en Anouk opmerken: “We hebben elkaar ontmoet tijdens het zomerkamp van vorig jaar en de klik was er meteen. Doorheen het jaar is er niet zo veel tijd om met elkaar af te spreken. We komen daar gewoon niet toe, ook al zeggen we elk jaar: ‘We spreken af!’ Daarom is het zo fijn dat de Liga voor ons dit kamp en de tussentijdse uitstappen doet. Want het is zo leuk om bij te praten. We genieten enorm van deze momenten samen.”

Dit zomerkamp, een primeur in Vlaanderen, bood een veilige haven voor jongeren die met vragen worstelen over hoe om te gaan met de veranderingen die hun ouder doormaakt door jongdementie. Workshops, activiteiten en diepgaande gesprekken hielpen hen niet alleen zichzelf beter te begrijpen, maar ook hun plaats binnen een gemeenschap van lotgenoten. Het kamp bood niet alleen een plek van verbondenheid, maar toonde ook het belang van begrip en steun voor gezinnen die te maken hebben met jongdementie. Want opgroeien met een ouder met jongdementie, is niet altijd gemakkelijk.

“Ons zomerkamp biedt een veilige plek waar woorden niet altijd nodig zijn om verhalen te vertellen. Zonder uitleg zie je de deelnemers arriveren; je voelt meteen dat we voor hen een meerwaarde kunnen bieden die ze elders niet vinden”, vertellen Krisje Tordoir en Tine Kenens van Alzheimer Liga Vlaanderen. “Het contact dat hier ontstaat, gaat veel dieper en voegt betekenis toe. Het is een verbinding die in het dagelijks leven soms moeilijk te vinden is. Jongeren kunnen hier hun zorgen loslaten, maar dat geldt evengoed ook voor de gezonde ouders die meekomen. Dat is de kern van de Liga: lotgenotencontact. Als dementie op je pad komt, is dit altijd heftig, maar wanneer de ziekte zo vroeg in een leven verschijnt, is de impact toch anders. In de levensfase van jongeren is alles nog in beweging, hun identiteit is nog volop aan het vormen. Ze zien zichzelf niet altijd als jonge mantelzorgers, maar dit kamp geeft hen de ruimte om te groeien, te delen en samen te zijn.”

Dit initiatief werd mogelijk gemaakt dankzij de gulle donaties die Alzheimer Liga Vlaanderen gedurende het jaar mocht ontvangen. Het is ons doel om deze kinderen en jongeren een zomer te geven die hun harten verwarmt, zonder enige financiële last voor hun families die het al zo zwaar hebben.

1 reactie

Sommen Ingrid
Geschreven op 2023-08-13 11:35:59
Prachtig initiatief ! Mooi hoe men hier met dementie omgaat.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.