Home > Als wapen tegen cybercrime: nieuwe escapebox leert kinderen veilig online te gaan

Als wapen tegen cybercrime: nieuwe escapebox leert kinderen veilig online te gaan

Geschreven op 2 maart 2023 om 08:46 door Mario De Wilde

Stad Kortrijk, Stad Blankenberge, Stad Brugge, Stad Ieper en politiezone Arro Ieper lanceren een educatieve escapebox voor leerlingen in het basisonderwijs: De Cybersafe. Kinderen uit het zesde leerjaar leren er al spelend mee hoe ze zich veilig online begeven. De Cybersafe werd ontwikkeld in samenwerking met Hogeschool VIVES.
Strijd tegen cybercrime
Jongeren weerbaarder maken tegen internetcriminaliteit op een spelende manier: met dat doel staken de West-Vlaamse preventiediensten van Stad Kortrijk, Stad Blankenberge, Stad Brugge, Stad Ieper en politiezone Arro Ieper de koppen bij elkaar. Met de escapebox spelen ze in op de huidige trend om een spelelement te koppelen aan een educatief element.
Samenwerking met Hogeschool VIVES
“Het concept in de praktijk brengen was een unieke uitdaging”, zegt Kris Dhondt, preventiemedewerker bij Stad Kortrijk en initiatiefnemer van het project. De stad vond een ontwikkelaar in haar eigen straten. “De opleiding ontwerp- en productietechnologie van Hogeschool VIVES, gevestigd in het Maaklab in Kortrijk, slaagde erin om ons concept tastbaar te maken.”
“Als creatieve maakopleiding wilden we niet zomaar een box met sloten maken, maar één waarbij we verschillende mechanische principes combineerden tot een uitdagend geheel”, zegt Karolien Vandersickel, docent bij de opleiding.
Zes VIVES-studenten uit Kortrijk gaven het project inhoudelijk mee vorm. Dat deden ze in het kader van hun bachelorproef. Zij ontwikkelden de verhaallijn en eerste versies van de opdracht, waar de preventiediensten vervolgens mee aan de slag gingen. Het resultaat is een uitdagend spel met de nadruk op sensibilisering tegen de verschillende vormen van cybercrime waar iedereen ooit mee te maken krijgt.
In totaal werkten meer dan dertig studenten mee aan de box.
Autodidactisch
In ‘De Cybersafe, de zoektocht naar Renée’ leggen leerlingen uit het zesde leerjaar een denkbeeldige weg af doorheen de cyberwereld. Onderweg worden ze geconfronteerd met verschillende thematische vraagstukken rond veilig internetten. Het spel is een race tegen de tijd. De initiatiefnemers ontwikkelden een begeleidende website en video’s waarin de leerlingen hulp krijgen van commissaris Jean D’Armerie. Leerlingen kunnen het spel daardoor spelen zonder tussenkomst of voorkennis van de onderwijsinstelling.
Gratis beschikbaar
De Cybersafe is gratis beschikbaar voor klassen uit het zesde leerjaar in Blankenberge, Brugge, Kortrijk, Ieper en de overige gemeenten van politiezone Arro Ieper. Scholen in die steden en gemeenten kunnen de escapebox reserveren via info@decybersafe.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.