Home > Als je kan kiezen kan je geld besparen: opteer om vakantie te nemen in juni i.p.v. in mei

Als je kan kiezen kan je geld besparen: opteer om vakantie te nemen in juni i.p.v. in mei

Geschreven op 4 mei 2023 om 09:14 door Mario De Wilde

Sinds lange tijd gaan veel Belgen graag op reis in het voorjaar. Op zowat alle bestemmingen is de natuur dan op haar mooist, lopen de temperaturen nog niet te hoog op en is het nog niet te druk. Bovendien reis je tegen laagseizoenprijzen, een ideale periode dus voor wie niet aan schoolvakanties is gebonden. Nieuw vanaf dit jaar is dat mei steeds meer hoogseizoen wordt door de Franstalige meivakantie. Daardoor is juni meer dan ooit de periode met de interessantste prijs-kwaliteitverhouding. Veel hoteliers geven extra kortingen waardoor je makkelijk tegen de helft van de prijs kan vertrekken.

Uit de cijfers van TUI Belgium, de grootste reisorganisatie van het land, blijkt duidelijk dat steeds meer reizigers vertrekken tijdens de maand mei. Op zich is dat niet abnormaal, want je kunt tijdens deze maand immers regelmatig een week weg terwijl je maar enkele vakantiedagen moet opnemen. De weken rond 1 mei, O.L.H.-Hemelvaart of Pinksteren waren daarom altijd al gegeerd, en zeker nu we amper de zon gezien hebben de voorbije maanden, blijft deze trend aanhouden.

Sinds dit jaar hebben de Franstalige Belgen daarenboven de twee weken paasvakantie ingeruild voor een meivakantie, waardoor de helft van mei naar een periode van hoogseizoen evolueert. Bovendien zijn ook de Nederlanders en de Noord-Fransen vrij tijdens diezelfde periode en kiezen ze steeds vaker Brussels Airport als vertrekluchthaven. Daardoor wordt vertrekken in mei financieel minder interessant voor wie niet aan een vaste vakantieperiode gebonden is, zoals koppels of senioren.

Het omgekeerde effect speelt zich daardoor af in juni. Door de grotere vraag in mei wordt juni nog meer laagseizoen dan vroeger. Dat merken ook de hoteliers die in mei probleemloos hun hotel kunnen vullen, maar in juni met te veel onverkochte kamers dreigen te blijven. In juni zijn alle Middellandse Zee-bestemmingen operationeel en is er dus meer concurrentie, terwijl de marktvraag veel kleiner is. Dat heeft voor gevolg dat hotels in versneld tempo promoties lanceren voor die periode. TUI kan verschillende hotels nu al tegen de helft van de prijs aanbieden, net tijdens de mooie maand juni met haar lange dagen en gegarandeerde temperaturen. TUI gaat er dan van uit ook dat Belgen zonder schoolgaande kinderen in toenemende mate deze maand zullen kiezen voor een reis tegen de beste voorwaarden.

Niet alle bestemmingen kunnen evenwel tegen hoge kortingen worden geboekt. Met name Griekenland en Italië zijn dit jaar bijzonder populair en zullen over enkele weken wellicht voor het hele seizoen al volgeboekt zijn. In Spanje, Turkije en Egypte is de beschikbaarheid groter en zijn de kortingen dus hoger. De grootste kortingen vind je bij de exotische bestemmingen. Op Kaapverdië, de Dominicaanse Republiek of Cuba is juni veruit de meest prijsgunstige vakantiemaand.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.