Home > Als het van Jean-Marie Dedecker afhangt wordt gemeente Middelkerke straks een stad

Als het van Jean-Marie Dedecker afhangt wordt gemeente Middelkerke straks een stad

Geschreven op 14 september 2023 om 09:20 door Mario De Wilde

Dat Middelkerke opnieuw stadsrechten wil verwerven, circuleert al een tijdje in het nieuws. Wat eerst een onmogelijk fait divers leek, wordt nu toch een reële mogelijkheid. Het gemeentebestuur richt een officieel verzoek aan het Vlaams Parlement om de historische stadsrechten opnieuw te mogen opnemen. De gemeenteraad buigt zich over deze vraag.
Wat zegt de geschiedenis?
De Middelkerkse deelgemeente Lombardsijde beschikt over historische stadsrechten in 1269 toegekend door Margaretha van Constantinopel, Gravin van Vlaanderen. De gemeente Middelkerke, als rechtsopvolger van de stad Lombardsijde, is overtuigd nog steeds een legitieme claim te hebben op deze eretitel.
Hedendaagse elementen versterken de zaak
Naast het historische criterium zijn er nog een hele reeks andere hedendaagse elementen die het nastreven van de toekenning van de titel stad aan de gemeente Middelkerke rechtvaardigen. Samengevat komen deze erop neer dat Middelkerke sinds het laatste kwart van de 19de eeuw, en versneld na de Tweede Wereldoorlog, een ongekende (stedenbouwkundige) groei heeft doorgemaakt met de opkomst van het kusttoerisme. Middelkerke ontpopte zich tot een van de topbestemmingen aan de kust, met een zeer uitgebreide infrastructuur en een toeristisch-recreatieve uitstraling over het hele land.
Beslissing van Vlaams Parlement
Er is op dit moment geen procedure die het heropnemen of toekennen van stadsrechten regelt. Op basis hiervan wenst het gemeentebestuur een verzoek te richten aan het Vlaams Parlement om de titel van stad toe te kennen aan de gemeente Middelkerke. Die wens wordt morgen ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.