Home > Als het eens echt creepy mag zijn: nieuw heksenmuseum in hartje Brugge opent dit weekend

Als het eens echt creepy mag zijn: nieuw heksenmuseum in hartje Brugge opent dit weekend

Geschreven op 25 oktober 2024 om 13:58 door Mario De Wilde

Vergeet de obligate pompoenen, de flauwe spinnenwebben en de hysterische geluiden: vanaf dit weekend opent in hartje Brugge het Museum of Witchcraft. Bezieler van dit alles is de Brugse ondernemer Dirk Van den Bossche die ook het daarnaast gelegen House of Torture in de Wollestraat uitbaat, de verschillende vestigingen van House of Waffles en enkele hotels in Brugge. De opening komt geen dag te vroeg want met Halloween hebben de iets minder softe zieltjes nood aan een flinke dosis heksen, brandstapels en vervolgingen. In de verschillende themakamers ontdek je over 250 m2 de geschiedenis van de heksen, de eerste vervolgingen, de tuigen waarmee ze aan hun einde kwamen, een haast levensechte hologram, historische materialen en werktuigen, schilderijen, voorspellingen, duizenden foto’s, weetjes in verschillende talen en afbeeldingen, een lijst van 100.000 ‘erkende’ heksen, een pronkstuk van een afbeelding uit het Louvre en (jawel) je komt er ook alles te weten wie de Brugse heksen waren en dat Mayken Karrebrouck het laatste slachtoffer van de heksenvervolging in Europa. Zij werd gefolterd en kwam in 1634 te Brugge op de brandstapel terecht.

Voor Dirk Van den Bossche is zijn nieuwe museum een haast logisch gevolg: “Brugge in het Spaans is Brujas, en brujas in het Spaans is dan weer heksen. Op die manier is de cirkel rond”. Hij toont ons mee naar het pronkstuk op het terras vlak aan de idyllische (?) reitjes. Daar staat een kooi met een enorme hefboom, indrukwekkend en bangelijk werktuig om heksen in het water te verdrinken of te martelen. Zo’n rondgang is goed voor ruim een uur ‘heksenamusement’ en het kost 9 euro. In combinatie met Torture Museum betaal je 15 euro. Het museum is zeven dagen op zeven open van 10.30 uur.

Hekserij betreft in het algemeen het uitoefenen of aanroepen van vermeende bovennatuurlijke krachten om mensen of gebeurtenissen te beïnvloeden. In het Westen legt het volksgeloof de nadruk op het kwaadaardig handelen van de heks.[1] Moderne hekserij, waarbij mensen zichzelf “heks” noemen, breekt radicaal met dit stereotiepe beeld en benadrukt positieve aspecten als eenheid met de natuur en de gelijkwaardigheid van man en vrouw.

Hekserij is echter een controversiële term en de geschiedenis ervan is complex. Afhankelijk van de context en de culturele omgeving waarin dit woord wordt gebruikt, kan het verschillende ideeën aanduiden. Elke samenleving heeft immers zijn eigen opvattingen over traditie, geloof, religie, rituelen, relatie tot het hiernamaals en tot de dood. Met name in het christendom werd hekserij vaak in verband gebracht met het geloof in een kwaadaardige geest, vooral tijdens de moderne tijd, toen er in Europa een obsessie met hekserij uitbrak, wat leidde tot talloze processen en executies van heksen.

2 reacties

Liesbeth Everaert
Geschreven op 2024-10-26 16:07:48
Zo blij met dit museum in Brugge we komen zeker snel eens langs
Bouillon Micheline
Geschreven op 2024-10-26 10:36:43
SUPER en veel succes. Openingstijden graag.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.