Home > Alles over DNA in stamboomonderzoek dankzij Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen

Alles over DNA in stamboomonderzoek dankzij Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen

Geschreven op 11 januari 2024 om 09:47 door Mario De Wilde

Het nieuwe Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen werd in september erkend door de Cultuurraad. Het ontstond omdat een doorstart van de bestaande oude Heemkring onmogelijk bleek. Momenteel telt GHG Waregemse verhalen al 15-tal bestuursleden en aantal losse medewerkers. Het toont aan dat er voldoende vrijwilligers klaar staan om in Waregem een duurzame heemkundige werking te waarborgen.
Op donderdag 25 januari om 19.00 u. is het nieuwe heemkundig genootschap al aan haar tweede lezing. Voor de stamboomliefhebbers brengen ze in Bibbox prof Maarten Larmuseau met uitleg over het gebruik van DNA in de Familiekunde.

Filips Benoit : “Tegenwoordig bestaat stamboom onderzoek niet alleen maar uit het opzoeken van akten in stoffige archieven of online maar ook in het laten analyseren van je DNA. Het erfelijk materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is immers een levend archiefdocument waarin genetici op zoek gaan naar sporen uit verleden. Wanneer stambomen en familienamen gekoppeld worden aan genetische gegevens, kunnen er daarom nieuwe inzichten verkregen worden over de geschiedenis van iemands familie en regio. Het nut van DNA binnen de genealogie zal worden voorgesteld tijdens een boeiende lezing, waarin o.a. koekoekskinderen, forensisch onderzoek, koning Albert I en godsdienstoorlogen een hoofdrol kunnen spelen.”

Prof. Dr. Maarten Larmuseau was als genetisch genealoog te gast in succesrijke TV-programma’s “Het Verhaal van Vlaanderen” en “Interview met de Geschiedenis”. Prof. Dr. Maarten Larmuseau is bioloog en evolutionair geneticus en heeft West-Vlaamse roots. Sinds 2005 is hij actief als wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven, de University of Leicester en sinds kort ook bij Histories vzw. Hij doet aan interdisciplinair onderzoek rond ‘genetisch erfgoed’ en ‘genetische genealogie’. Foto: Eddy Lippens

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.