Home > Allereerste interactieve orgelvoorstelling voor en door kinderen einde oktober in Oostende

Allereerste interactieve orgelvoorstelling voor en door kinderen einde oktober in Oostende

Geschreven op 9 oktober 2019 om 16:04 door Mario De Wilde

Het Orgel in Vlaanderen organiseert in samenwerking met de stichting Kinderen Goedgekeurd de allereerste interactieve orgelvoorstelling ooit voor en door kinderen in Vlaanderen. De liefde voor het orgel – ook ‘Koning der Instrumenten’ genoemd – is aan een opmars bezig, mede dankzij de inspanningen van Het Orgel in Vlaanderen. Dat kreeg van de Vlaamse regering de opdracht om het orgelpatrimonium in Vlaanderen open te stellen voor het grote publiek om zo deze ambacht te bewaren. De stichting Kinderen Goedgekeurd wil op haar beurt via cultuur kinderen op sociaal en educatief vlak ondersteunen ongeacht hun afkomst, taal, sociale achtergrond of mentale of fysieke beperking. Het resultaat van deze samenwerking wordt een interactieve muziekvoorstelling ‘Timo en Johannes en de Behekste Blokfluit’ van Kinderen Goedgekeurd – naar het gelijknamige boek met CD – waarbij deze keer het orgel een centrale gastrol inneemt. De kinderen van het kinderkoor van Kinderen Goedgekeurd brengen tijdens deze voorstelling hedendaagse, popliedjes begeleid door het orgel. Dit belooft een unieke muziekervaring voor jong en oud te worden.

“Op de lijst met meer dan 80 instrumenten die door de leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs (DKO) kunnen worden gekozen om te bespelen, staat het orgel op een sterke 14de plaats. Jongeren raken meer en meer gefascineerd door dit instrument en dat is oa. het resultaat van de grote inzet van onze orgel- leerkrachten in Vlaanderen én de activiteiten van onze vzw Het Orgel in Vlaanderen.” verduidelijkt Daniel Vanden Broecke, Coördinator bij Het Orgel in Vlaanderen. Een voorbeeld van zo’n activiteit zijn de tweejaarlijkse Vlaamse Orgeldagen die dit jaar in Oostende plaatsvinden. Tijdens de aanloop naar deze orgeldagen wilde de vzw in de herfstvakantie alvast een kinderconcert organiseren. “Het orgel is in feite een samenstelling van kleine blokfluiten en ik wist dat Kinderen Goedgekeurd een interactieve voorstelling rond een blokfluit had. Daarnaast had ik reeds goede contacten met Veronique van Damme , muziekpedagoge en medeoprichter van Kinderen Goedgekeurd. Veronique verzorgde de animatie van onze worskhop Doe-Orgel van Het Orgel in Vlaanderen en zetelde in de jury van onze wedstrijd voor niet-professionele organisten. Dat bracht me op het idee om Kinderen Goedgekeurd te vragen om ons kinderconcert mee vorm te geven.” licht Daniel toe.

Tim Devolder, oprichter van Kinderen Goedgekeurd, was verheugd met de vraag van Het Orgel in Vlaanderen in het kader van de promotie van hun bestaande interactieve kindervoorstelling ‘Timo en Johannes en de Behekste Blokfluit’. “De interactieve voorstelling i.s.m. Het Orgel in Vlaanderen zal uniek zijn in zijn soort. Het is een mix van toneel, muziek en dans. Ons kinderkoor gaat actuele popnummers brengen waarbij het orgel centraal staat. Het verhaal van ons boek ‘Timo en Johannes en de Behekste Blokfluit’ zal de leidraad worden” zegt Tim Devolder.

Timo & Johannes en de Behekste Blokfluit een interactieve muziekvoorstelling i.s.m. Het Orgel in Vlaanderen

woensdag 30 oktober
14u30
Sint-Antonius-Van-Paduakerk
Sint-Antoniusplein – 8400 Oostende

Over Timo & Johannes en de Behekste Blokfluit

Timo en Johannes zijn in de wolken.De juf is haar Grote Zangboekvergeten en zij mogen het samengaan halen in de kelder van demuziekschool. De twee trekken ersamen op uit en vinden al gauween foto, waarop de achterkant eenmysterieuze boodschap staat te lezen:‘Slaat de klok acht, dan hoor je heel zacht,mijn verdriet, heel onbemind, op de blokfluitvan een kind.’Het begin van een muzikaal avontuur én een mooie vriendschap..

Over Het Orgel in Vlaanderen

Het Orgel in Vlaanderen bestaat sinds 1990. De vzw werd opgericht om de orgelcultuur en het orgel-erfgoed in Vlaanderen een boost te geven. Het Orgel in Vlaanderen wil Vlaamsde orgels herwaarderen, ontsluiten en meer bekendheid geven bij het grote publiek. www.orgelinvlaanderen.be

Over Kinderen Goedgekeurd

De stichting Kinderen Goedgekeurd is een Belgisch cultuurplatform voor en door kinderen. Het maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar via creativiteit, woord, muziek, dans en taal. Zo krijgen de kinderen het vertrouwen om zich op een actieve en pedagogisch verantwoorde manier te ontwikkelen. Bij Kinderen Goedgekeurd krijgen kinderen in een warme omgeving de kans om hun artistieke talenten te ontdekken met muziek, kunst, drama en dans als leidraad, ongeacht hun afkomst en achtergrond.

www.kinderengoedgekeurd.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.