Home > Allereerste editie van inspiratiedagen mantelzorg morgen in Kortrijk

Allereerste editie van inspiratiedagen mantelzorg morgen in Kortrijk

Geschreven op 13 juni 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Mantelzorgers vormen een onzichtbare ruggengraat van onze samenleving. Eén op de drie volwassen Vlamingen vervult deze cruciale rol, en bijna iedereen komt er ooit mee in aanraking. Ondanks hun onmisbare bijdrage, schiet de ondersteuning van mantelzorgers vaak tekort. Zo geeft 65% van de volwassen mantelzorgers aan extra ondersteuning nodig te hebben. Dit wordt vooral opgemerkt tijdens scharniermomenten in de zorg. Dit zijn cruciale momenten zoals een ziekenhuisopname, -ontslag, verhuis naar een woonzorgcentrum of een palliatieve situatie. Om hieraan tegemoet te komen, organiseren de mantelzorgverenigingen Coponcho en OKRA-Zorgrecht, samen met het West-Vlaams mantelzorgplatform WVLManteltmee en az groeninge morgen in Kortrijk de inspiratiedag ‘Van onzichtbaar naar onmisbaar’. Dit evenement heeft als doel zorg- en welzijnsprofessionals uit West-Vlaanderen te inspireren, sensibiliseren en hen te voorzien van concrete handvatten om mantelzorgers te ondersteunen tijdens scharniermomenten.

In de voormiddag hebben we speciale aandacht voor de ingrijpende momenten van opname en ontslag. We verkennen thema’s zoals de meerwaarde van mantelzorgondersteuning, het bevorderen van een gelijkwaardige samenwerking tussen formele en informele zorgverleners en het creëren van een mantelzorgondersteunende omgeving. Na een ontspannen netwerklunch gaan we verder met de opening van de “Mantelzorg Journey” van WVLManteltmee: deze interactieve wandeling in de groene omgeving van az groeninge neemt je mee doorheen de impactvolle scharniermomenten in het leven van een mantelzorger. Bij elke stop geven experts hun waardevolle inzichten en inspiratie. Na de inspiratiedag wordt de Mantelzorg Journey opengesteld voor het brede publiek via de app ‘Izi Travel’. Zo hopen we ook bezoekers, personeel, patiënten en mantelzorgers te inspireren.

“De inspiratiedag benadrukt het belang van mantelzorg en biedt een meerwaarde voor zowel mantelzorgers als zorgprofessionals. Door wederzijdse erkenning van hun mogelijkheden, maar ook hun beperkingen, verbetert de zorg voor de patiënt aanzienlijk. In elke provincie organiseren we een inspiratiedag om een zo breed mogelijk effect te hebben. Dat is nog nooit eerder op deze schaal in Vlaanderen gebeurd. Voor de allereerste editie hebben we Kortrijk uitgekozen als locatie.” – aldus Febe Snauwaert, projectmedewerker bij Coponcho.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.