Home > Alle Kortrijkse amateurvoetbalclubs spelen voortaan op kunstgras

Alle Kortrijkse amateurvoetbalclubs spelen voortaan op kunstgras

Geschreven op 23 december 2021 om 10:38 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Kortrijk beloofde bij het begin van de legislatuur snel werk te maken van de kunstgrasvelden en houdt woord. De werken aan de kunstgrasvelden in Heule en Aalbeke werden vorig jaar al afgerond en de laatste drie velden werden eind november in gebruik genomen. Ook KRC Bissegem, WS Bellegem en KSV Kortrijk spelen dus voortaan op kunstgras.

Investering van € 4,1 miljoen
In het najaar van 2018 werd het eerste kunstgrasveld in gebruik genomen. KFC Marke was de eerste club die zijn nieuwe kunstgrasveld kon inspelen. In het najaar van 2020 kwamen daar dan KFC Aalbeke en KdNS Heule bij. Met de aanleg van de laatste drie velden hebben nu ook de laatste drie amateurclubs van Kortrijk een kunstgrasveld ter beschikking (KRC Bissegem, WS Bellegem en KSV Kortrijk). In totaal investeerde de stad voor € 4,1 miljoen in kunstgras voor de Kortrijkse voetbalclubs.

Extra capaciteit
De kunstgrasvelden zullen de spelkwaliteit van het voetbal ten goede komen, zeker tijdens de winterperiode. Voor voetbalclubs is het vaak een moeilijke keuze tussen de velden sparen om de kwaliteit van het veld te behouden en zoveel mogelijk trainingsuren te laten doorgaan op de velden. Vooral daarom is kunstgras absoluut noodzakelijk voor amateurclubs. Er kunnen meer trainingen en wedstrijden doorgaan zonder dat de kwaliteit van het veld eronder lijdt. Daarbovenop werd de verlichting vernieuwd, waardoor de ploegen ’s avonds langer kunnen spelen.

Duurzame ingrepen
Bij elk stadsproject wordt steeds gekeken hoe we alles energiezuiniger en milieuvriendelijker kunnen maken. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de energiefactuur. De nieuwe kunstgrasvelden en de andere velden op de sites werden voorzien van veldverlichting met led. Deze energiezuinige verlichting kan ingesteld worden op verschillende lichtniveaus. Eveneens in het kader van duurzaamheid werd er een bufferings- en infiltratiesysteem (wadi) aangesloten op de drainage om het regenwater afkomstig van het kunstgrasveld op te vangen. Er wordt een buffering met pompinstallatie van 60.000 liter voorzien op ieder veld. Dit water kan dan gebruikt worden voor het sproeien van de aanpalende trainingsvelden.

“Ik ben supertevreden dat we dit dossier succesvol kunnen afsluiten, een jaar vroeger dan voorzien zelfs. De kunstgrasvelden zullen de spelkwaliteit van het voetbal ten goede komen, zeker tijdens de winterperiode. Kunstgras is absoluut noodzakelijk voor amateurclubs. Het vergt bovendien veel minder onderhoud en met de vernieuwde verlichting kan er ’s avonds langer worden doorgespeeld. We zullen samen met de clubs kijken om de velden één voor één feestelijk in te huldigen, door in de lente een wedstrijd te komen spelen met onze stadsploeg tegen een ploeg van de club”, aldus Wouter Allijns – schepen van Sport

“Ons kunstgrasveld werd ondertussen ingespeeld tijdens de derby Bissegem – Wevelgem. Dit veld geeft ons als lokale, kleine club de mogelijkheid om onze jonge en minder jonge spelers op ieder moment van het jaar een top voetbalbeleving te bieden. Een prachtige aanvulling naast onze twee grote en twee duiveltjesgrasvelden”, besluit Franky Doolaeghe – KRC Bissegem

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.