Home > Alfons Bouckaert wordt donderdag 100: Banjo-Orkest Vlaamse Studenten komt spelen in WZC De Pottelberg te Kortrijk

Alfons Bouckaert wordt donderdag 100: Banjo-Orkest Vlaamse Studenten komt spelen in WZC De Pottelberg te Kortrijk

Geschreven op 26 februari 2024 om 07:53 door Mario De Wilde

Het “Banjo-Orkest van Vlaamse Studenten” werd eind de jaren ‘50 opgericht door Alfons Bouckaert, afkomstig uit Rumbeke, priester-leraar aan het Sint-Aloysiuscollege te Menen. Hij was niet alleen tot 1970 stichter en dirigent van het orkest, maar ook de sublieme componist en arrangeur van de gespeelde nummers. In de loop der jaren was het Banjo-Orkest voor meer dan 180 leerlingen (muzikanten, zangers, technische en andere medewerkers) in het college een vormende en schitterende ervaring. Het orkest gaf in die jaren talrijke optredens in binnen- en buitenland. Diverse vinylplaten werden gecreëerd. Aan die eerste periode kwam een nogal abrupt einde toen Alfons Bouckaert in 1970 tot pastoor in Knokke-Heist werd benoemd.

Alfons Bouckaert, die op 02 maart 2024… 100 jaar wordt, resideert sinds jaren in het WZC De Pottelberg te Kortrijk, is nog steeds erg clever en volgt met innig genoegen van nabij alle nieuws in verband met het orkest. De viering van het gouden priesterjubileum (hij was ondertussen pastoor van de Onze-Lieve-Vrouw-parochie in Kortrijk geworden) van de stichter-dirigent in 1999 in Kortrijk was de aanzet tot het heropstarten van de groep. Een kleine groep van banjo’s aangevuld met ritmesectie en blazers bezorgde Fons die dag de verrassing van zijn jubileumviering in het Stadhuis te Kortrijk. Dit leidde hierna tevens tot een erg geslaagde reünie in 2000.

Daarna volgden zeven stille jaren. Tot het Banjo-Orkest in 2007 als “top of the bill” werd uitgenodigd om de viering van 175 jaar Sint-Aloysiuscollege te Menen op te luisteren. Deze uitdaging werd de definitieve doorstart van het herrezen orkest. Sinds 2007 stond het orkest eerst onder het dirigentschap van zanger-gitarist Rik Decramer, en sinds 2008 onder de vakkundige leiding van Jacques Lecluyze, die destijds zelf banjo speelde in het orkest. Hij is ere-directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Menen. Om gezondheidsredenen diende Jacques per 01 januari 2023 het dirigeerstokje erbij neer te leggen. Hij is ondertussen als dirigent opgevolgd door Frank Deleu, ere-beiaardier in Brugge, Menen, Izegem, enz. en recent ereburger van zijn geboortestad Menen geworden.

Het orkest bestaat op heden uit 25 muzikanten, waarvan 85 procent nog steeds de ‘ouwe knarren’ van voor 65 jaren uitmaakt. Daar de naam de lading niet langer dekte werd het orkest ondertussen gewoon “Banjo-Orkest”. Er is trouwens maar één banjo-orkest in Vlaanderen. In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden bestaat het orkest niet alleen uit banjo’s, maar uit ook uit blazers, ritmische sectie, zang en niet te vergeten, een onmisbare technische ploeg. Om een volledige bezetting te garanderen werd het orkest aangevuld met enkele jonge muzikanten die hetzelfde enthousiasme delen.

Het leeuwenaandeel van de gespeelde muziek bestaat nog altijd uit de toenmalige composities van E.H. Bouckaert, waarvan de meeste in een moderner arrangement zijn ingekleed, maar dirigent Jacques Lecluyze heeft zelf ook verschillende nummers gecomponeerd voor het orkest.
Het orkest bracht sindsdien in zijn tweede leven diverse concerten in Vlaanderen (thans reeds meer dan 160 concerten sinds de heropstart in 2007!) en maakt tweejaarlijks een concerttournee in het buitenland (Duitsland en Oostenrijk).
Op donderdag 29 februari 2024 wordt “Alfons Bouckaert 100 jaar” gevierd in het WZC De Pottelberg te Kortrijk. Het wordt niet alleen voor hem en zijn familie, maar ook voor alle leden van zijn orkest een heuglijke dag waaraan de nodige luister wordt gebracht.
Foto: Banjo-Orkest

1 reactie

Jan Broucke
Geschreven op 2024-02-29 17:35:12
Proficiat aan mijn ex-collega,het gaat je goed.Geniet er van.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.