Home > Al meteen veel volk & lekkers op openingsdag ‘Ostendaise-North Sea Food Fest’

Al meteen veel volk & lekkers op openingsdag ‘Ostendaise-North Sea Food Fest’

Geschreven op 22 juni 2024 om 17:51 door Mario De Wilde

Deze voormiddag was er het startschot van Ostendaise – North Sea Food Fest. Bezoekers kregen de unieke kans om te genieten van gerechten die rechtstreeks uit onze Noordzee kwamen. Burgemeester Bart Tommelein sprak alvast zijn enthousiasme uit: “Dit evenement markeert het levendige startschot van alweer een fantastische zomer. Ostendaise is één groot openluchtrestaurant, een uniek foodfestival met zicht op zee, waar we het lekkerste weekend van de Belgische kust vieren. Dé headliner van Ostendaise is en blijft Noordzeevis in al haar kraakverse glorie. Ostendaise groeit elk jaar en verwelkomt zowel ervaren chefs als nieuwe talenten. Met elk gerecht eren we de vissers die elke dag verse, pure Noordzeevis aan wal brengen. Dit festival is een ode aan de Noordzee en onze kustvisserij”.

Onder de nieuwe deelnemende restaurants dit jaar zijn Brasserie David, Paroles Paroles, Lizette & Lucien, Maison Annette by chef Vito, Galerie BeauSite, Haut, en AMY MARY. Elk van deze restaurants draagt bij aan de culinaire diversiteit en innovatie die Ostendaise kenmerkt. De volledige lijst van deelnemende restaurants en hun gerechten vind je hier: https://ostendaise.be/nl/restaurants

Nieuw hoogtepunt

Een bijzonder hoogtepunt is de deelname van Haut, het hoogste en nieuwste restaurant aan de kust. Chef Dimitri Proost presenteert een gerecht rond hondshaai. “Mijn inspiratie sloeg meteen op hol toen ik een levende hondshaai zag. De bereiding met vin jaune en gefermenteerd eekhoorntjesbrood geeft de richting van onze keuken aan. Haut staat voor een klassieke en Frans geïnspireerde gastronomie met zowel Japanse als Scandinavische toetsen”, aldus chef Dimitri Proost.
Ostendaise viert culinaire diversiteit

Ostendaise vindt plaats vandaag 22 en 23 juni plaats op het iconische Zeeheldenplein in Oostende. Voor de tiende keer transformeert dit plein tot het culinaire epicentrum van de Belgische kust, waar 24 chefs evenveel visgerechten serveren, vaak creatief afgewerkt met zeegroenten en -wieren. Nog drie chefs zorgen voor passende desserts. Dit jaar zijn er niet alleen visgerechten, maar ook twee vegetarische en drie veganistische creaties, een record voor het festival. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een champagne-, wijn- en koffiebar en een desserteiland met creaties rond ijs, fruit en chocolade.

Alle geserveerde gerechten zijn zorgvuldig geselecteerd door Gault & Millau, een waarborg voor culinaire hoogstandjes. Ondersteund door de North Sea Chefs, ligt de focus van het festival ook op de promotie van minder bekende en vaak vergeten vissoorten, gevangen door Belgische vissers. Deze culinaire diversiteit weerspiegelt de innovatieve kracht van de lokale chefs, die door North Sea Chefs worden gestimuleerd om verantwoord gebruik te maken van minder bekende vissoorten en bijvangst.

Duurzaamheid troef

Ostendaise zet sterk in op duurzaamheid. Bezoekers zullen gebruik maken van cashless betaalkaarten en herbruikbare materialen, waarmee het festival zowel toegankelijk als milieuvriendelijk blijft. Elk gerecht is geprijsd op 8 euro per bordje en er is een waarborgsysteem voor glazen en bestek.

Praktische informatie

Locatie: Zeeheldenplein, 8400 Oostende

Data: Zaterdag 22/06/24 van 11u00 tot 21u00 en zondag 23/06/24 van 11u00 tot 19u00

Prijs: gerechten kosten €8,00 per bordje

Bereikbaarheid: Het festivalterrein is uitstekend toegankelijk met het openbaar vervoer en er zijn nabijgelegen parkings beschikbaar. Ook is het festival goed toegankelijk voor mensen met een beperking.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.