Home > Agrotopia, festival van de toekomst, einde deze maand op Roeselaarse dakterras

Agrotopia, festival van de toekomst, einde deze maand op Roeselaarse dakterras

Geschreven op 1 september 2021 om 16:32 door Mario De Wilde

Naar aanleiding van de feestelijke opening op vrijdag 24 september van Agrotopia, de innovatieve onderzoeks-en demonstratieserre van Inagro in Roeselare, organiseert de Provincie West-Vlaanderen ‘een festival van de toekomst’ onder dezelfde naam. Van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober wordt aan de voet van de serre een speels universum gecreëerd met als centraal thema ‘de voeding en landbouw van de toekomst’.

Via een leuke festivalformule wil de Provincie het grote publiek meenemen op een ontdekkingstocht naar nieuwe smaken, productieprocessen en vindingrijke innovaties. Tegelijkertijd wil ze er scholen ontvangen en laten deelnemen aan workshops en de professionele bezoeker inspireren via stakeholdersevents.

De drie curatoren

Daarom neemt de Provincie 3 curatoren onder de arm die met hun geestige flair, stevige kennis en vrolijke stijl wetenschappen en technologie op de meest toegankelijke manier vertalen naar jong en oud. TV-maker en comedian Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel delen hun passie voor wetenschap en cureren voor het festival workshops voor de scholen, bouwen een expo met interactieve installaties en creëren verschillende shows. De expo ‘Pretpark voor Planten’, met interactieve installaties, werd door de zelfverklaarde ‘geschifte’ doe-het-zelver Henk Rijckaert gebouwd. Lieven Scheire en Hetty werkten de shows uit.

Activiteiten voor het ruime publiek tijdens de weekends
De dakserre van Agrotopia en de expo ‘Pretpark voor Planten’ zijn tijdens het festival gratis te bezoeken, beide weekends tussen 10.30 en 20.15 uur. Een tijdsslot op voorhand reserveren is hiervoor wel nodig. Er staan beide weekends heel wat activiteiten voor het ruime publiek op het programma. Zo nodigen Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel tijdens de ‘Wijze wetenschapsshows’ tal van gasten uit, zoals Miss België 2020 Celine Van Ouytsel, Margriet Hermans, wetenschapper Nathalie Leys en stand-upcomedian William Boeva. Lieven Scheire brengt elke avond ook zijn nieuwe voorstelling ‘Technoboer’, geschreven in opdracht van de Provincie voor ‘Agrotopia, een festival van de toekomst’. Op zondagmorgen antwoordt hij op de wetenschapsvragen van 8- tot 14-jarigen.

Verder kan het publiek letterlijk komen proeven van de toekomst in de geanimeerde cateringzone, met een frietkanon en een zoektocht in aangevulde realiteit (AR) naar groenten en fruit. Op het menu staan o.a. burgers met crumble van krekels of gevulde pasta met wat meelwormen.

Activiteiten tijdens de weekdagen
Tijdens de weekdagen van het festival zullen tientallen West-Vlaamse scholen, goed voor zo’n duizend leerlingen van het basisonderwijs en secundair onderwijs, deelnemen aan de STEM-workshops ‘Mini-Agrotopia’ die door Hogescholen Vives en Howest samen met Henk Rijckaert uitgewerkt werden.
Daar kunnen leerlingen spelenderwijs ‘computationeel’ leren denken. Vanuit dat denken kunnen ze zelf proefondervindelijk bouwen aan hun mini-serre in het decor van Agrotopia. Tegelijkertijd maken ze op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe technologieën en de toekomst van ‘Urban Farming’. Ze kunnen ook de expo ‘Pretpark voor Planten’ bezoeken. Voor de jongsten bouwen de curatoren op woensdagnamiddag een feestje met een kidsspecial ‘zijn er nog vragen?’

Verder zullen tal van partners van de Provincie (INAGRO, POM, TUA, 100 % West-Vlaams, REO Veiling en stakeholders van de Provincie) stakeholdersevents op uitnodiging organiseren waarbij ze samen met de curatoren inzoomen op ‘future proof’-onderwerpen in hun sector.

Agrotopia, de dakserre

Agrotopia, de innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro, is operationeel sinds de zomer van 2021. Deze kennishub met maar liefst 6.000 m² teeltoppervlak wordt ver buiten de provinciale grenzen een blikvanger voor onderzoek en innovaties in glastuinbouw en professionele ‘urban farming’. De dakserre boven de kistenloods van de REO Veiling in Roeselare wordt de grootste van Europa. Het onderzoek dat er zal plaatsvinden zal de toekomst van wat op ons bord belandt mee bepalen. De Provincie wil daarom als regisseur van kennisoverdracht tonen hoe de aanstormende wereld van wetenschap en technologie onze toekomst bepaalt. Alle info over het festival, de shows en de dakserre is te vinden via de website www.agrotopia.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.