Home > Afvalophaling in tijden van Corona. IVBO schenkt beschermend materiaal aan AZ Sint-Jan

Afvalophaling in tijden van Corona. IVBO schenkt beschermend materiaal aan AZ Sint-Jan

Geschreven op 20 maart 2020 om 18:11 door Mario De Wilde

Tijdens gezondheidscrisissen geldt nog nadrukkelijker dan anders: de sector van de afvalophaling is dé essentiële publieke sector die garandeert dat hygiënenormen kunnen gehandhaafd blijven. Het hanteren van die normen is nu meer dan ooit levensnoodzakelijk. ‘Ondanks het feit dat ook IVBO Brugge kampt met afwezigheden wegens ziekte, doen we er alles aan om de continuïteit van de ophalingen aan huis te verzekeren. Dat betekent in eerste instantie dat we onze medewerkers beschermen’, aldus Minou Esquenet, voorzitter van IVBO, ‘en ondertussen ontwikkelen we ook solidariteit met de zorgsector.’

Groot maatschappelijk belang

Huis-aan-huisinzameling van afval zorgt ervoor dat mensen zich niet moeten verplaatsen om hun afval kwijt te geraken; het beperken van verplaatsingen is een cruciale factor in het indijken van het aantal besmettingen. Dat geldt evenzeer voor het rein houden van het openbaar domein. Door het afval op te halen en de verwerking ervan blijvend operationeel te houden, speelt IVBO een aanzienlijke rol in het veilig en gezond houden van de bevolking. Indien nodig en conform de richtlijnen van de omzendbrief van de Vlaamse regering, zal bij de afvalinzameling voorrang worden gegeven aan de ophaling van restafval en gft-afval. Maar in Brugge zijn tot nu toe ook de andere afvalfracties ( PMD, papier en karton) kunnen blijven doorgaan. Ook op het overleg tussen voorzitter en management deze morgen, vrijdag 20 maart, is de puzzel gelegd en zijn alle rondes vertrokken, ‘met enorm gemotiveerde mensen’, aldus voorzitter Minou Esquenet.

Voorzorgen = voor de werknemers zorgen

In een bedrijf als IVBO zijn mensenhanden cruciaal: ze zijn nodig om het aangeboden afval op te halen.
Voldoende menskracht is eveneens nodig om de afvalverwerking op peil te houden, de ovens brandend en het warmtenet functioneel. Ondanks het feit dat bij IVBO, net als in andere sectoren, mensen uitvallen wegens ziekte, blijft de essentiële dienstverlening verzekerd: ‘Sinds de lockdown bekijken wij met de IVBO-taskforce elke morgen hoe we ons best organiseren om alles draaiend te houden. We overlopen de situatie, organiseren en vooral: we nemen maatregelen om onze medewerkers te beschermen’, aldus het management van IVBO.
Die maatregelen worden op de verschillende afdelingen getroffen: in de controlekamer is de toegang beperkt, de bezetting is er minimaal. Dat betekent enerzijds dat er meer afstand is tussen de werknemers en anderzijds dat er kan afgewisseld worden. Zowel in de controlekamer als in de burelen worden schermen en klavieren regelmatig ontsmet.
‘En voor de afvalladers en chauffeurs hebben we, dankzij het ijverige werk van naaister Nancy Taveirne (Atelier Style&Trends) uit Lissewege, mondkapjeslaten maken. We doen dat volgens de veiligheidsvoorschriften, in een polyester van een bedrijf uit Gentbrugge.
We huren ook wagens zodat de laders niet meer met drie in een laadwagenmoeten zitten: nu zit daar enkel nog de chauffeur en één lader in, de tweede lader komt met een huurwagentje tot waar de ronde start, waarna hij in de buitenlucht met zijn collega-lader achterop de laadwagen aan het werk gaat.
Ons respect voor alle medewerkers is groot en dat drukken we niet enkel uit in woorden, maar ook in onze dagelijkse bedrijfsvoering. Naar de bevolking toe zullen we dagelijks blijven communiceren zodat al onze inwoners te allen tijde weten waar ze aan toe zijn’, zegt voorzitter Minou Esquenet.

Solidair met de zorgsector: zorgen voor elkaar

IVBO stelt aan ziekenhuizen die daar nood aan hebben ook een honderdtal pakken ter beschikking die medische bescherming kunnen bieden, alsook enkele gelaatsschermen.
‘Deze pakken en gelaatsschermen kunnen we ter beschikking stellen zonder aan onze strategische voorraad te raken. We hebben ze nu niet nodig en ze kunnen op dit moment best ingezet worden waar ze hun nut bewijzen. Ik ben ook ongelooflijk trots op de motivatie van al onze medewerkers die onmiddellijk klaarstaan om dergelijke initiatieven mogelijk te maken. Ondertussen kreeg ik ook al bevestiging van medisch directeur Marco Lanckneus van AZ Sint-Jan dat dit materiaal heel welkom is’, aldus voorzitter Minou Esquenet. Tot en met 5 april zijn de verbrandingsoven en de groencompostering van IVBO niet toegankelijk voor particulieren en blijven de recyclageparken gesloten.

2 reacties

Lieve Mertens
Geschreven op 2020-03-21 12:54:22
Super dankbaar omdat jullie je onverstoord inzetten voor de netheid en de hygiène van Brugge en omgeving. Blij te vernemen dat jullie ook alles in het werk stellen om het veilig te houden voor de ophalers. Jullie verdienen een groot applaus !
Lieve Mertens
Geschreven op 2020-03-21 12:53:22
Super dankbaar omdat jullie je onverstoord inzetten voor de netheid en de hygiène van Brugge en omgeving. Blij te vernemen dat jullie ook alles in het werk stellen om het veilig te houden voor de ophalen. Jullie verdienen een groot applaus !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.