Afvalhuisjes, vuilnisbakken en kliklijn: Blankenberge wil extra inzetten op properheid
Openbare reinheid en netheid is dé ergernis van elke burger, alleen niet wanneer hij of zij zelf aan vervuiling of sluikstorten doet. Dat vaststellen is niet altijd even gemakkelijk. We moeten dus meer inzetten op handhaving en dat is exact waarop het lokaal bestuur extra zal inzetten komende zomerperiode. De stad gaat enerzijds een waardevolle samenwerking aan met OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), anderzijds creëert het bestuur ook zoveel mogelijk mogelijkheden om afval te deponeren en dus sluikstort tegen te gaan.
Samenwerking met OVAM
Björn Prasse, burgemeester: “Als lokaal bestuur hebben we al veel inspanningen geleverd om te sensibiliseren rond afval en sluikstort. Dat moeten we ook blijven doen via de online- en offlinekanalen om de boodschap blijven kracht bij te zetten. Door de samenwerking die we met OVAM aangaan, kan de handhaving nu worden uitgebreid met 21 OVAM-vaststellers, waardoor we de pakkans en het aantal vaststellingen op GAS-overtredingen actief kunnen opdrijven. Ook intern blijven we inzetten op opleidingen om vaststellingen en dus bekeuringen te kunnen geven.”
“In de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort zijn er geen mirakeloplossingen. Succes kan alleen bereikt worden als je inzet op de juiste infrastructuur en een propere omgeving, goeie communicatie, participatie van de burger in het beleid, preventie van éénmalige verpakkingen maar ook op handhaving! We willen met de inzet van OVAM zwerfvuilhandhavers bij de lokale besturen, zonneklaar maken dat er een forse pakkans is voor wie afval zomaar weg gooit en tegelijk een hart onder de riem steken voor wie het goed meent en zijn afval wel bij houdt tot thuis of in de vuilnisbak gooit zoals het hoort”, zegt Jan Verheyen, woordvoerder bij OVAM.
De samenwerking met OVAM is er eentje van langdurige aard. De OVAM-vaststellers zullen doorheen het jaar op diverse momenten ingezet worden. Zij controleren bijvoorbeeld op sluiksturen, hondenpoep, het bij zich hebben van hondenpoepzakjes of sigarettenpeuken op de grond gooien. Op die manier ondersteunen ze onze eigen gemeentelijke vaststellers, beëdigd ambtenaren en politie die daarnaast ook actief controleren op het te vroeg buitenplaatsen van huisvuilzakken of op het voederen van vogels.
Afvalhuisjes op de Zeedijk
Jurgen Content, schepen voor Afvalbeheer: “Tijdens drukke zomerdagen lokt onze badstad veel bezoekers, inwoners of tweedeverblijvers naar het strand. Om het de mensen nog makkelijker te maken om hun afval te deponeren tijdens en na een stranddag, plaatste het bestuur afvalhuisjes op de Zeedijk. Enerzijds pakt het bestuur hiermee de capaciteit van de vuilnisbakken op het strand en de Zeedijk aan, anderzijds is het een oplossing om tijdens de piekmomenten een grotere capaciteit aan afval te kunnen beheersen. De vijf rolcontainers in de afvalhuisjes hebben elk een capaciteit van 600 liter, de afvalhuisjes zelf hebben een beperkte opening waardoor er geen grote zakken in kunnen gegooid worden.”
Aantal vuilnisbakken op openbaar domein
Op het strand zelf doet het bestuur ook al heel wat inspanningen: in totaal vind je daar 39 enkele afvalbakken en 31 dubbele afvaleilanden, maar ook enkele FostPlus afvaleilanden van telkens 300 liter. De vuilnisbakken staan op korte afstand van elkaar. Het bestuur blijft aanmanen: is de ene vuilnisbak vol? Loop dan even verder naar een andere waar wel nog plaats over is.
Nieuwe straatvuilbakken
Het bestuur plaatste ook zes testafvalbakken op de Zeedijk. Het is een proefproject. Na ze zomer evalueert het bestuur onder meer de handigheid om het te ledigen, de duurzaamheid van de bakken, de mogelijkheden tot het verzamelen van verschillende soorten vuil, e.d. Afval uit het straatbeeld houden is een verantwoordelijkheid van iedereen
Op het openbaar domein staan meer dan 50 afvalbakken op de Zeedijk en in het stadscentrum en ook meer dan 80 hondenpoepbuizen. Daarnaast zetten héél wat medewerkers zich in om elke dag de centrumstraten schoon te vegen met de veegmachine, net zoals de vele straatvegers die dagelijks op pad gaan. Ook de zwerfvuilploeg heeft bijzondere aandacht voor het achtergelaten afval en houdt goed in de gaten of er geen afvalzakken op een verkeerd moment werden buitengeplaatst.
Zelf melding maken?
Wil je een melding maken over sluikstorten, hondenpoep, meeuwen en andere zaken die verband houden met de reinheid van het openbaar domein? Dat kan via het meldingsformulier op onze website via www.blankenberge.be/melding-reinheid