Home > Aftellen naar de 822ste editie van de Brugse Meifoor, alias Brugghemarct

Aftellen naar de 822ste editie van de Brugse Meifoor, alias Brugghemarct

Geschreven op 9 april 2024 om 09:39 door Mario De Wilde

Nog zowat anderhalve week en dan opent de 822ste editie van de Brugse Meifoor alias Brugghemarct.  De Meifoor is ontstaan in het jaar 1200 toen de eerste’Jaarmarkt’ of ‘Brugghemarct’ werd gehouden met een officiële toelating van Boudewijn IX. Die eerste edities trok snel speellieden van diverse pluimage, die in de aanwezigheid van kopers en verkopers de kans zagen een stuiver bij te verdienen. Terwijl binnen- en buitenlandse handelaars in de stadshallen kostbare producten verhandelden, ontstond op de Brugse markten en pleintjes een parallel circuit. Je zag er acrobaten, wondermensen, kwakzalvers, zerelopers en rondreizende gezelschappen die de mensen ontspanning aanboden in harde tijden.

Goed voor Heilig Bloedfeesten
De oudste vermelding van de Heilig Bloedprocessie dateert van 1291. Omdat het feest van de Kruisverheffing op 3 mei valt, was de maand mei voor religieuzen aanvaardbaar om de processie te laten doorgaan. Om praktische en economische redenen zorgde men er voor dat de jaarmarkt en de vieringen rond het Heilig Bloed in dezelfde periode vielen. De organisatie van de Heilig-Bloed feesten waren een zware dobber voor de stadskas en een deel van de onkosten kon worden terug gewonnen door de heffingen op de jaarmarkt. Doorheen de eeuwen heeft men de verbondenheid tussen de foor en de Heilig Bloedfeesten steeds benadrukt en in ere gehouden.
Makkelijk bereikbaar
De Meifoor 2024 zal plaatsvinden op ’t Zand (volledige middenplein en zone aan het concertgebouw), in het Koning Albert I park (waar opnieuw de grootse attracties zoals vorig jaar zullen verrijzen) en op het Simon Stevinplein. Alle foorpleinen liggen dus makkelijk bereikbaar op wandelafstand van elkaar en zijn zeker een bezoekje waard. Gedurende de hele Meifoor wordt live-radio gemaakt vanuit een studio in het Koning Albert I park. In samenwerking met Star FM zorgen we gedurende de ganse foor voor muziek, weetjes, animatie, wedstrijden en zoveel meer.
Openingsavond op vrijdag 19 april
De openingsavond van de Meifoor is traditioneel een feest. Ook dit jaar openen we opnieuw met anderhalf uur gratis kermisplezier voor de kinderen uit Brugge tussen 4 en 12 jaar!
De openingsactie van de vorig jaren werd zo hard gesmaakt en we zagen nog nooit zoveel blije gezichtjes. We herhalen dus met plezier dezelfde zotte actie:
Anderhalf uur gratis kermis
Alle kinderen van 4 tem 12 jaar (geboortejaren 2020 tem 2012) die in Brugge (8000 – 8200 – 8310 – 8380) wonen, krijgen thuis een persoonlijke uitnodiging met een plan van de kermis. Ze kunnen daarmee alle attracties op de Meifoor éénmaal gratis bezoeken. Ze mogen de kaart houden voor zichzelf, maar kunnen attracties die ze zelf niet wensen te doen cadeau geven aan iemand anders. Bijvoorbeeld kunnen ze de G-force schenken aan de mama, de papa, de buurman, grote zus,… Iedere attractie kan dus éénmaal, door één persoon gratis bezocht worden. Het anderhalf uur gratis kermis is enkel geldig op 19 april 2024 van 16u30 tot 18u00 en men dient bij iedere attractie de originele brief af te geven, zodat de foorkramers hun attractie kunnen afvinken.
Animatie
Gedurende de hele kermisperiode is er nog heel wat bijkomende animatie: Van gezellige marktkraampjes tot superhelden met fototoestellen die je zowaar een kermispakket jetons kan opleveren. Uiteraard komt, traditiegetrouw, ook de fanfare van SFX wat extra sfeer brengen tijdens de openingsavond.
De attracties die komen
Op ’t Zand komen de vaste waarden terug zoals de autoscooter, de bootjesmolen, de Polyp met zijn grijparmen en de G-force – waar je een enorme adrenalinekick op krijgt. Voor de durvers onder ons komt opnieuw de High-Energy Booster om eventjes zwaar over de kop te gaan. Probeer zeker ook het vernieuwde hindernissenparcours van de Caraibes Folies, waar een waterparcours werd aan toegevoegd. Opletten dat je geen natte voetjes krijgt. Daarnaast is er ook plezier op maat voor de jongsten onder ons: de prachtige kindermolens, racen met de miniscooter en eendjes vissen. Ook de ouders kunnen zich uitleven met de schiettenten, het vogelpikspel, amusementshallen en andere behendigheidsspelen. De attracties die vroeger op het Beursplein stonden, vind je ook dit jaar terug op ’t Zand. Zo staat de te gekke Popcorn Party terug aan het Concertgebouw.
Koning Albert I park wordt opnieuw een topfoorterrein
Grote attracties zoals de spectaculaire Wild Mouse en de Take-Off, die je de rand van de afgrond laten zien, zijn dit jaar weer van de partij. Je kan er genieten van de fantastische paniekgezichten van vriend en vijand. Voor jong en oud is er de Elliott: een zachte versie van de roetsjbaan. Naast allerhande etenswaren zoals de traditionele oliebollen en snoepgoed die je op de Meifoor vindt, kan je ook een lekkere meeneem pasta verorberen terwijl je de kermis bezoekt. In de imposante King Kong bar kan je even bekomen van de lange kermiswandeling. De hippe, spectaculaire familiemolen ‘Air Maxx’ komt ook opnieuw naar de Meifoor.
Familiefun
Tobogan ‘La Suisse’
We kiezen ook dit jaar opnieuw voor puur nostalgisch familieplezier met een grootse glijbaan. Mama, papa, oma of opa die tegen de kinderen een wedstrijdje ‘om ter snelst’ houden – prachtig toch? In het Koning Albert I park komt tussen het standbeeld en de Oostmeers een nieuwe spectaculaire attractie te staan. Dit jaar komt de attractie X-TREME naar Brugge!
Vaste horecazaken
Om de dorstigen te laven en de smulpapen te spijzen kan je ook steeds terecht bij een van de talrijke horecazaken in Brugge. Daar kan je op terras gezellig nagenieten van een dagje kermis
Alle tekeningen te zien
Ook dit jaar wordt een tentoonstelling georganiseerd rond de tekenwedstrijd voor de affiche van de Meifoor. De verschillende tekeningen zullen uithangen in het Huis van de Bruggeling, Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge. De tentoonstelling loopt nog tot en met 12 mei 2024 en dit volgens de openingsuren van Het Huis van de Bruggeling. Iedereen is van harte welkom op deze tentoonstelling.
Namiddag voor personen met een beperking en prikkelarme kermis op dinsdag 23 april.
Op dinsdag 23 april 2024 organiseert het Foorcomité, naar jaarlijkse gewoonte, een “Namiddag op de foor voor personen met een beperking”. Dit initiatief gaat uit en wordt gedragen door de foorreizigers. De foorreizigers leveren een speciale inspanning om hun attractie te openen, een hapje aan te bieden of om als vrijwilliger de groepen te begeleiden. Aansluitend wordt een prikkelarm moment georganiseerd. Kermis gaat meestal gepaard met flitsende lichten en luide muziek. Sommige mensen zijn om allerlei redenen extra gevoelig aan deze overvloed aan prikkels. Tot 20u00 wordt het volume van de muziek verminderd en worden geen zware lichteffecten gebruikt. Je kan als bezoeker gedurende dit prikkelarme moment op een rustige manier genieten van de attracties. Zo wordt kermisplezier verzekerd voor iedereen!
Meifoor gaat groener
De Meifoor gaat mee met haar tijd en wil innoveren waar het kan. Dankzij investeringen aan de elektriciteitsvoorzieningen kunnen er heel wat stroomgroepen vervangen worden door een vaste aansluiting op groene stroom. Een mooie stap richting een duurzaam evenement! Daarnaast zetten we net als vorig jaar een extra clean-team in om op drukke momenten het afval beter te beheren en om rondslingerend vuilnis sneller te verwijderen. Uiteraard kunnen we deze verbeteringen alleen bekomen met de medewerking van de foorbezoeker. Laat ons samen zorgen voor een groenere Meifoor
De zaterdagmarkt tijdens de Meifoor
Op zaterdag 20, 27 april en 4, 11 mei wordt de bekende zaterdagmarkt verplaatst. Het marktgedeelte voeding verhuist naar de Boeveriestraat waarbij de Kip aan Spit terug te vinden is aan het Joris Dumeryplein. Ook heel wat niet-voedingskramen komen in de Boeveriestraat. Groenten en fruit en de overige non-food komen in de Hauwerstraat. Bloemen en planten blijven op de Vrijdagmarkt. In de betrokken straten wordt telkens een parkeerverbod ingevoerd vanaf de vrijdagavond tot en met de zaterdagnamiddag. Na de schoonmaak van de markt (rond 14.30 uur) wordt de normale regeling opnieuw van toepassing, tenzij anders aangeduid.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.