Home > Afscheidsplechtigheid van Jean-Pierre Drubbel is vrijdag a.s. om 11 uur in Brugse Crematorium

Afscheidsplechtigheid van Jean-Pierre Drubbel is vrijdag a.s. om 11 uur in Brugse Crematorium

Geschreven op 10 mei 2022 om 09:39 door Mario De Wilde

Op vraag van de familie liet de Brugse schepen Nico Blontrock zopas weten dat de afscheidsplechtigheid van Jean-Pierre Drubbel zal plaatsvinden op vrijdag 13 mei om 11.00u. in Crematorium De Blauwe Toren, Zeelaan 2, 8380 Brugge. Afgelopen zaterdag overleed de bekende en vooral geliefde Bruggeling. Jean-Pierre (Brugge, 1948) studeerde Toerisme en Onthaal aan het toenmalige HTI, nu is dat de Vivès Hogeschool. Hij bouwde een carrière op bij Toerisme Brugge, waar hij tot directeur opklom. Hij is gehuwd, vader van twee kinderen, grootvader. Jean-Pierre overleed na een slepende ziekte. Velen zullen zich Jean-Pierre herinneren als de rustige, bebaarde en viertalige stadsgids, die heel vaak werd gefotografeerd omwille van zijn “karakterkop”, zoals dat heet. Hij was actief als lid of bestuurslid in meerdere Brugse verenigingen. Sinds half 2013 was hij met pensioen na een loopbaan van nagenoeg 40 jaar in het toerisme. Jean-Pierre was een van die Bruggelingen die verliefd was op zijn stad. Hij noemde zich vaak een ‘echte Bruggeling’.

De voorbije jaren was Jean-Pierre vaak terug te vinden in Damme. Als literatuurliefhebber stak hij graag een handje toe in verschillende boekenhandels. Hij was ook jarenlang de penningmeester van het Comité voor Initiatief in Brugge. Zo tekende hij mee verantwoordelijk voor onder meer de Tripeldagen en voor de jaarlijkse viering van Oud naar Nieuw in Brugge. Hij was ook een van de initiatiefnemers van de succesvolle tweedehandsboekenmarkten langs de Groene Rei en de Steenhouwersdijk. Hij schreef samen met de Brugse schepen voor cultuur Nico Blontrock het boek “Mensen achter Brugse kloostermuren” en werkte mee aan onder meer een boek over de Heilig Bloedprocessie. Jean-Pierre was als vrijwilliger ook actief in onder meer Het Kantcentrum in Brugge en bij Oxfam Wereldwinkel.

Maar uiteraard kenden velen in binnen- en buitenland Jean-Pierre als de directeur destijds van Toerisme Brugge. Hij begon er in mei 1971 en werd er directeur op Nieuwjaardag 1978. Zijn initiatieven daar zijn té talrijk op allemaal op te sommen, maar één ervan heeft Brugge ontegensprekelijk nog méér op de kaart gezet en dat was de uitbouw van het Film Office. Brugge promoten als decor voor films en series, waardoor Brugge op die manier uiteraard ontelbare keren in de belangstelling kwam. Hij ging zelfs in Miami in de VS een speciale opleiding volgen in dit te verwezenlijken. Zo kon dankzij de inspanningen van Jean-Pierre “In Bruges” worden verfilmd. Ook de succesvolle tv-reeks The White Queen belandde in Brugge dankzij Jean-Pierre. En uiteraard was er ook de Aspe-reeks. Jean-Pierre ging in 2013 met pensioen. “Hij was de man van de vaak droge maar spitse humor. En van de talloze anecdotes. Hij zal gemist worden”, aldus schepen Nico Blontrock.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.