Home > Adopteer eens een boom in Brugge. Met dank aan het Bomenfonds

Adopteer eens een boom in Brugge. Met dank aan het Bomenfonds

Geschreven op 14 december 2021 om 12:21 door Mario De Wilde

Vanaf nu kunnen de Bruggelingen zelf een boom sponsoren om het openbaar domein door een storting voor het bomenfonds. Mensen die een gift doen worden betrokken bij de opmaak van de beplantingsplannen en de aanplant van de bomen. “Inwoners beschikken niet steeds over beschikbare ruimte in eigen tuin om één of meerdere bomen aan te planten. Met het bomenfonds kunnen mensen terecht die de uitbouw van het Brugse bomenbestand willen ondersteunen”, klinkt het bij schepen Mercedes Van Volcem, schepen van Openbaar Domein en Groen. Bomen in het openbaar domein zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de stad. “Ze bieden schaduw en verkoeling tijdens de warme zomerdagen, ze hebben een symbolische erfgoedwaarde, ze geven zuurstof. Ze zorgen ook voor een betere waterinfiltratie en houden water vast”, legt de schepen uit.
Passie voor natuur
Doorheen de hele Brugse stad is de passie voor natuur te zien: gevelplanten, onthardingen, bomen, bloempotten en ook deze periode van het jaar kerstbomen. “Heel wat mensen hebben een hart voor natuur. Ook in de binnenstad. Helaas hebben mensen in de stad vaak geen plaats voor bomen. Zij kunnen nu via het boomfonds toch een invloed krijgen op de bomen in de buurt”, klinkt het bij Van Volcem. De inkomsten van het fonds zullen gebruikt worden voor de aankoop van het plantgoed en de aanplant van de bomen. Het bomenfonds zal niet alleen gebruikt worden om nieuwe aanplantingen te doen, maar ook om waardevolle bomen te bewaren en te behouden. Mensen die een gift doen worden betrokken bij de opmaak van de eventuele beplantingsplannen en de aanplant.”

Leefbaarheid
Voor het steunen van het boomfonds is er geen minimumbedrag. De gift is fiscaal niet aftrekbaar. De giften worden het eerstvolgende plantseizoen dan aangewend. Bomen krijgen steeds een hogere prioriteit in stedelijke omgevingen. Met het voorkomen van extremere weersomstandigheden is er meer nood aan bomen: voor langdurige droogte, maar ook hevigere regenval. Via het bomenfonds wil het stadsbestuur de Bruggeling meer betrekken bij het Brugs bomenbestand, maar ook een mentaliteitswijziging ondersteunen. Door meer betrokkenheid te creëren bij openbaar groen in hun omgeving, zal er meer steun komen voor meer groen in de stad. Wie het bomenfonds wil steunen kan storten op BE98 0910 0021 0193 met als vermelding SA01465. De opbrengsten worden het eerstvolgende plantseizoen aangewend.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.