Home > Achter deze mensen komt straks een woonproject in Blankenberge voor 239 gezinnen

Achter deze mensen komt straks een woonproject in Blankenberge voor 239 gezinnen

Geschreven op 10 juli 2024 om 08:36 door Mario De Wilde

Op de grens met het poldergebied in het zuidoosten van Blankenberge verrijst een nieuwe woonbuurt met zo’n 239 wooneenheden. Samen met het stadsbestuur van Blankenberge en woonmaatschappij Zetus realiseert WVI er het eigentijds woonproject De Lange Thuyn. “Vandaag lanceren we met trots de verkoop van de eerste fase”, zegt Johan Proot, directeur WVI. “Hier verschijnen straks de eerste 30 woningen.”

“Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen is een absolute prioriteit voor Blankenberge”, zegt burgemeester Björn Prasse. “Met het woonproject De Lange Thuyn willen we een gezonde mix van huurders en kopers tot stand brengen, maar bovenal inwoners of mensen die in onze stad werken de kans geven om in Blankenberge te blijven wonen. Zo beschikt deze nieuwe woonbuurt over heel wat troeven: een mix tussen huizen en appartementen die uitgeven op een publieke ruimte met veel groen en waterpartijen, alle voorzieningen en het centrum op fietsafstand en met vlotte verbinding naar het binnenland. Zo verenigt het woonproject De Lange Thuyn woonkwaliteit en duurzaamheid.”

“In totaal zullen we – gefaseerd in de tijd – 133 bouwkavels op de markt brengen”, vult Johan Proot aan. “Vandaag lanceren we de eerste fase: 30 bouwkavels waarvan 7 bestemd voor open bebouwing, 11 voor gesloten bebouwing en 12 voor halfopen bebouwing. Deze kavels variëren van 167 m² tot 442 m². Een grote troef van de WVI-bouwkavels is dat kopers nog steeds met een eigen architect en aannemer naar keuze aan de slag kunnen gaan.”

Binnen het woonproject staat ruimte voor groen, water en ontmoeting voorop. Zo krijgt het woonproject vorm door een groen netwerk dat zich doorheen de woonvelden plooit en wordt het openbaar domein maximaal als groene tuin gerealiseerd. Het project is ook een schoolvoorbeeld hoe een duurzaam waterverhaal en maximale waterbeleving hand in hand gaan. Een collectieve buffervoorziening voert het water vertraagd af: door het regenwater tijdelijk lokaal vast te houden, ontlasten we bij hevig regenval de riolering, maar behoeden we het gebied ook tegen droogte. In het noorden van het woonproject wordt de wadi ingericht als speelweide en plasdraszone. Ter hoogte van de Lissewegestraat is een bufferbekken met permanent water aanwezig met rondom houten zitelementen die tot aan het water reiken. In het zuiden wordt een waterbufferbekken aangelegd met aan één zijde een zachte helling voor waterpret.

De nieuwe woonbuurt is voor gemotoriseerd verkeer bereikbaar via de Lissewegestraat. Woonstraten en erfwegen typeren het straatbeeld met aanvullend snellere fiets- en/of wandelverbindingen. Verhardingsoppervlaktes worden maximaal vergroend door bijv. de collectieve parkeerplaatsen met grasslines in te richten. Een essentieel onderdeel van het woonproject zijn de zachte, groene overgangen naar het omliggende polderlandschap. Zo vloeit het open landschap en het woonproject geleidelijk in elkaar over. Dit wordt versterkt door dwarse groenzones.

“De Lange Thuyn wordt een aantrekkelijke nieuwe woonbuurt met verschillende groenzones die de omliggende omgeving verbindt”, besluit burgemeester Björn Prasse. Tegelijk is het woonproject ook klimaatadaptief, want het staat in voor een goede afwatering én is het een koele plek in warme zomers. Zowel de omwonenden als de toekomstige bewoners kunnen hier straks fijn vertoeven.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.