Acht thuisverpleegkundigen van Wit-Gele Kruis toeren straks rond met elektrische wagens
Gezwind rijden de thuisverpleegkundigen van Het Wit-Gele Kruis de West-Vlaamse provincie rond, door weer en wind, van stad tot platteland, om onze patiënten de beste zorgen te geven in hun vertrouwde thuisomgeving. Binnenkort kunnen enkele Wit-Gele Kruis zorgverleners gespot worden in een elektrische wagen. Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen biedt namelijk aan acht verpleegkundigen de kans om met een elektrische wagen op ronde te gaan. Op die manier wil de organisatie meer zicht krijgen op de voordelen, maar ook de uitdagingen, bij het op ronde gaan met een elektrische dienstwagen.
Een volledige en onmiddellijke uitrol van elektrisch rijden binnen de thuisverpleging is op dit moment nog niet mogelijk omwille van een aantal specifieke uitdagingen. Denk bijv. aan het opladen van de wagen, maar ook aan de financiële uitdagingen binnen de zorgsector die een massale investering in de elektrificatie van het wagenpark niet zomaar mogelijk maken. Via dit pilootproject wil het Wit-Gele Kruis, met steun van de Provincie West-Vlaanderen en Treffik, alvast de eerste stappen zetten richting een meer duurzame mobiliteit.
Bewuste keuze voor duurzame mobiliteit
Uit een interne oproep onder collega’s bleek het enthousiasme enorm groot om deel te nemen aan dit pilootproject. Meer dan 100 medewerkers stelden zich spontaan kandidaat om mee te werken. De motivaties hiervoor liepen uiteen van persoonlijke waardes en interesses (bijv. collega’s die dit willen uittesten om hun kinderen een groenere omgeving te geven), tot een verantwoordelijkheidsgevoel voor de collega’s en de organisatie (bijv. inschatten praktische impact voor verpleegrondes of de mogelijke stress rond opladen), persoonlijke nieuwsgierigheid of nog vele andere redenen.
Bart Landuyt, manager logistiek & mobiliteit bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “In totaal rijden onze thuisverpleegkundigen 13.000.000 kilometer op jaarbasis. We beseffen dat onze footprint op het milieu aanzienlijk is en willen daarom ook nadenken over een meer duurzame manier om onze verpleegkundigen tot bij onze 13.000 patiënten te krijgen. Heel wat collega’s gaan al op ronde met de (elektrische) fiets, maar pas bij een switch naar elektrisch autorijden kunnen we een hele grote stap vooruit zetten op duurzaamheidsvlak. Wij willen bij de testcollega’s kijken waarmee we rekening moeten houden, bijv. op vlak van laadmogelijkheden. Dit is een belangrijke uitdaging aangezien medewerkers van thuis vertrekken en indien nodig ook bij een laadpaal in de buurt terecht moeten kunnen. We zijn dus sterk afhankelijk van de thuissituatie van collega’s, laadpalen in de buurt, mogelijke momenten waarop opgeladen kan worden, …”
Collega Leen Vandenbulcke, thuisverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Ik was onmiddellijk enorm enthousiast om de elektrische C3 uit testen. Thuis probeer ik ook wel bewust om te gaan met energie. Zo laat ik de auto staan als het mooi weer is of probeer ik met de fiets de kindjes op te halen van school. Ik begrijp dat het moeilijk is om alle collega’s in 1 keer te laten overschakelen naar elektrisch rijden: dit is wel beter voor de natuur, maar is een grote hap uit het budget van het Wit-Gele Kruis en ik kan me wel inbeelden dat er misschien ook wel op andere vlakken nog uitdagingen zijn. De 2 kanten van de medaille moeten dan ook overwogen worden. Daarom vind ik het heel leuk dat er een pilootproject opgestart wordt rond elektrisch rijden.”
Financiële uitdaging
Naast duurzaamheids- en logistieke argumenten speelt ook het financiële kostenplaatje mee in de toekomstige keuze om over te stappen naar een elektrisch wagenpark. Met de steun van de provincie West-Vlaanderen loopt er nu een pilootproject, gedurende 6 maand, om te kijken met welke elementen we in de toekomst rekening moeten houden om over te stappen naar elektrisch rijden.
Gedeputeerde Kelly Detavernier, gedeputeerde voor mobiliteit bij de provincie West-Vlaanderen: “Als Provincie willen wij dit project ondersteunen en begeleiden met de nodige expertise. De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt werkgevers in de regio in hun transitie naar een duurzaam wagenpark, en ook het Wit-Gele Kruis willen we hierbij helpen. We doen dit via ons bedrijvennetwerk Treffik, een groot netwerk van 360 West-Vlaamse werkgevers die duurzame mobiliteit in hun onderneming stimuleren en concrete projecten opzetten. Via dergelijke proefprojecten krijgen ook wij meer inzichten in elektrische mobiliteit, zodat we hier verder mee aan de slag kunnen.”
Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis (wondzorg, verpleegtechnische zorg, diabeteszorg, oncologische zorg, palliatieve zorg, hygiënische zorg, …). Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Gerust Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is.