Home > Acht jaar na opening eerste gedeelte is nu ook deel-2 open van Vaubanpark in Veurne

Acht jaar na opening eerste gedeelte is nu ook deel-2 open van Vaubanpark in Veurne

Geschreven op 2 mei 2023 om 07:56 door Mario De Wilde

Acht jaar na de opening van de eerste fase van het Vaubanpark werd gisterennamiddag de tweede fase van het park ingehuldigd. Bij de oorspronkelijke aanleg werd gekozen voor een natuurlijke omgeving, gericht op activiteit. Ditzelfde patroon is doorgetrokken in de huidige uitbreiding. Het bestaande wandel- en fietspad is verlengd en de toevoegingen van verschillende speelse zitbanken en groenzones creëren uitstekende locaties voor een deugddoend rustmoment of een heerlijke picknick. Beide parken vormen zo een aaneensluitend geheel, waar sport, spel, rust en natuur vlakbij elkaar zijn voor alle inwoners en bezoekers van Veurne.
Dit park bevindt zich op de plaats waar ooit de Vauban vestingen stonden ter verdediging van de stad Veurne. De verschillende heuvels en waterpartijen verwijzen nog naar dit indrukwekkend bouwwerk die nu een ideaal speelterrein is voor de kinderen.

In de nieuwe zone is een wandel- en fietspad aangelegd in ternair zand, dat de verbinding maakt tussen beide parkgedeelten enerzijds en de Pannepoortstraat en het nog nieuw aan te leggen park op domein Zonnewende anderzijds. De drie parken zullen als het ware een groene gordel vormen rond het historische stadscentrum.
De uitbreiding werd, in tegenstelling met fase 1, volledig gerealiseerd in eigen regie, gaande van concepttekening tot uitvoering. Ook voor de ruwbouw en de afwerking van de bijenhal stond de technische dienst van de stad Veurne in. Er werden 3000 stuks bosgoed en 46 hoogstambomen aangeplant. Ook de aanleg van het wandel- en fietspad, de picknickruimte, de ondergrond van de ziteilanden en het meubilair werd door de groendienst en mestersploeg van de stad Veurne uitgevoerd. Voor de toekomstige beheer- en onderhoudswerken zal eveneens de groendienst instaan, in samenwerking met Duinenwacht en Halte R.

In de bijenhal werd in samenwerking met het Veurns bedrijf Meli werd een educatief traject uitgewerkt rond het behoud van de bijen. De hal wordt omringd door een bloemenweide en fruitbomen. Op de infoborden is alles terug te vinden over het belang van bijen. Door de glazen wanden kunnen de bijen op een veilige manier bekeken worden. Het hotel is reeds druk bewoond en heel wat scholen vonden al de weg naar het educatief traject die de stad aanbiedt. De bijenhal is uitgewerkt door de stedelijke milieuraad, het bedrijf Meli en de Koninklijke Imkersbond Sint-Ambrosius Houtem en omstreken.

Naast de grote aandacht van biodiversiteit, is eveneens de mens zelf niet vergeten, in het bijzonder de problematiek van het psychosociaal welzijn van elke inwoner. De serviceclub Soroptimist plantte er een grote moeraseik. De boom moet de aandacht vestigen van de bezoeker op de problematiek van partnergeweld.
De verschillende FERM-afdelingen van Veurne kozen dezelfde uitbreiding uit voor de creatie van een troostplek. De corona-epidemie, maar ook onze hyperactieve maatschappij, zorgen ervoor dat er weinig tijd en plaats is voor moeilijke periodes in het leven. En dan is het juis goed dat we even halt kunnen houden. Deze plek komt hieraan tegemoet. De plattelandsvereniging plantte minstens 150 bloembollen aan deze troostplek, die voor een prachtig kleurentapijt zorgen.

Burgemeester Peter Roose: “Waar ooit de Vauban vesting als verdediging diende om de stad te beschermen voor oorlogstaferelen in de 17de en 18de eeuw, zijn we blij dat we de site volledig hebben kunnen omtoveren tot een zone voor natuur en spel. Waar klimmen, klauteren, rust en genieten, rennen en springen, wandelen of picknick centraal staan. Maar weliswaar met een knipoog naar dit stukje geschiedenis van de stad.”
Schepen Jan Verfaillie bedankte uitdrukkelijk nog oud burgemeester wijlen Cyriel Marchand en echtgenote Lieve voor de schenking van 30.000 euro om de realisatie van dit park mogelijk te maken

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.