Home > Acht academies voor Beeld, Muziek en Woord in Menen starten dinsdag met primeurs

Acht academies voor Beeld, Muziek en Woord in Menen starten dinsdag met primeurs

Geschreven op 25 augustus 2020 om 19:54 door Mario De Wilde

Heuglijk nieuws! Ondanks de aanhoudende coronadreiging kan de werking van de Academie voor Beeld, Muziek en Woord – Stad Menen volledig en in alle veiligheid opstarten vanaf 1 september! Dit voor álle lessen, álle leeftijden en in al onze vestigingen te Menen, Lauwe, Rekkem, Wevelgem, Moorsele, Wervik, Geluwe en Kruiseke. De academie verwelkomt daardoor opnieuw meer dan 1800 leerlingen en vormt zo een bruisende en creatieve hotspot in onze regio.

Uiteraard nemen ze in Menen extra voorzorgen (zoals voortdurend handen en materiaal ontsmetten, afstand houden, herschikken van lokalen, grotere alternatieve leslocaties) en volgen we strikt richtlijnen, zoals het dragen van een mondmasker voor +12-jarigen, van de overheid op. Hannes Verstraete, directeur Muziek en Woord: “Iemand besmetten of aansteken kan ook positief zijn. Wij willen alvast al onze leerlingen besmetten met een hardnekkig kunstvirus. Maar er is meer! Vernieuwingen die vorige academiejaren werden gelanceerd, zoals het specifieke blazersatelier of atelier jazz-pop-rock, worden verdergezet. Ook in de academie voor Beeld zetten ze naast de klassieke ateliers verder in op de nieuwe opties Projectatelier en de theoretische richting Beeld & Audiovisuele Cultuur.”

“Vanuit de overtuiging dat zingen een essentieel element vormt binnen een muziekopleiding starten we dit academiejaar zelfs met een heus kinderkoor. In de 4e graad van de woordopleiding wordt een modulaire werking geïntroduceerd. Zo kunnen leerlingen vakinhouden kiezen die nog dichter aanleunen bij hun interesses.”

VERBREDING
Via leeractiviteiten op maat en het uitnodigen van externe artiesten, kunstenaars of voordrachtgevers zorgt de academie voor zowel verbreding als verdieping van het curriculum. Daarnaast kunnen oud-leerlingen genieten van een aantal terugkommomenten en kunnen specifieke doelgroepen van het aanbod komen snoepen. De band met de lokale amateurmuziekverenigingen wordt behouden door het verderzetten van de overeenkomsten in kader van de alternatieve leercontext. Hierbij krijgen leerlingen de kans een les op de academie te volgen in de schoot van hun muziekvereniging.
Dankzij de blijvende samenwerking met vzw Akoestiek kan de academie ook dit jaar weer heel wat concerten, voorstellingen en activiteiten aan haar leerlingen aanbieden. Ook de samenwerkingen met de plaatselijke amateurkunsten en culturele centra zullen verder uitgediept worden.

PROJECTEN
In de loop van het academiejaar zullen diverse projecten worden uitgewerkt waarbij samenwerking tussen verschillende domeinen niet wordt geschuwd. We broeden op plannen om ook in deze omstandigheden artistiek werk van leerlingen aan de buitenwereld te laten zien, naar buiten te komen op de ‘Dag van de Academies’ en een tweede editie van ‘Academie for Life’ te organiseren. We zoeken naar creatieve manieren om al onze ideeën ook in coronatijden veilig vorm te geven en onze leerlingen een onvergetelijk jaar te bezorgen. Ook onze leerkrachten presenteren zich dit jaar, tijdens een heus lerarenconcert. Samen met hun leerlingen blijven zij (artistieke) grenzen verleggen!

“Drama en woordlessen deden een bedeesde jongen uitgroeien tot een zelfverzekerde puber die graag op het podium staat.” – Fiere mama van Nolle D.

SAMENWERKING LEERPLICHTONDERWIJS
Het ministerie van onderwijs gelooft in de drive en goede werking van deze academie en ziet haar als een belangrijke partner voor het leerplichtonderwijs. Een derde Kunstkuur Project werd goedgekeurd, waarbij de Academie voor Muziek en Woord structureel gaat samenwerken met GBS Barthel te Rekkem.

ONTDEK AANBOD ACADEMIE ONLINE
Reclame maken voor het komende academiejaar was in coronatijden niet evident. Veel activiteiten en initiatieven moesten worden afgelast. Er werd daarom volop ingezet op digitale promotie via: een uitgebreid digitaal magazine waar alle domeinen ruim aan bod komen, een versterkte beeldende website met diverse sfeerfoto’s en een virtuele voorstelling muziek en woord waar je ook alle instrumenten kan ontdekken. Deze zijn terug te vinden via de website www.academiemenen.be

INSCHRIJVEN
(Her)inschrijvingen verlopen hoofdzakelijk digitaal, via ‘ www.mijnAcademie.be ’ of na afspraak op het secretariaat. Er is momenteel geen sprake van een eventuele terugval in aantal inschrijvingen. Integendeel: nu schreven zich al meer leerlingen in ten opzicht van eind augustus vorig jaar. De coronacrisis zette heel wat mensen aan het denken. Wellicht voelt men meer dan ooit de nood om zich ook creatief uit te leven. Naast school of werk mag er ook tijd zijn voor hobby’s en ontspanning. Veel leerlingen missen de academie, het samen creatief bezig zijn. Dankzij de ‘UITPAS met kansentarief’ valt niemand uit de boot en vinden ook creatievelingen die het moelijker hebben de weg naar de academie. Daarnaast kan iedereen trouwens bij inschrijving 15 punten verzamelen op zijn UITPAS.

Inschrijvingen lopen trouwens tot 30 september!

“Meer en meer wordt het duidelijk dat ook kunstzinnig bezig zijn onmiskenbaar deel uitmaakt van die ruim besproken algemene gezondheid”, Heidi Nolf – directeur Beeld.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.