Home > Absurdistisch locatieproject Melvius strijkt dit weekend neer in Harelbeke

Absurdistisch locatieproject Melvius strijkt dit weekend neer in Harelbeke

Geschreven op 14 september 2021 om 09:00 door Mario De Wilde

Harelbeke is getroffen door een ramp! Op 18 en 19 september, tijdens Harelbeke Feest, trekt het avontuurlijk theatergezelschap Ballet Dommage met Melvius door de straten van Harelbeke. Op zondagavond culmineert dit alles in catastrofaal slotspektakel. Een volgestapelde parade doolt rond, een bode scandeert leuzen over hoop en een tienkoppig koor bezingt genade in jouw voortuin. ’t Is allemaal kommer en kwel. Of toch niet?
In de traditie van de rondtrekkende troubadours fietst Ballet Dommage, gepakt en gezakt, een maand langs de oevers van de Leie. Vertrekkend uit Menen trekken ze langs Kortrijk, Harelbeke en Waregem tot ze eindhalte Deinze bereiken. Op 18 september, tijdens Harelbeke Feest, strijken ze neer in Harelbeke. Eens de karavaan aangekomen is, dwaalt de legende van MELVIUS door de straten van de stad. Een volgestapelde parade doolt rond, een bode scandeert leuzen over hoop en een koor bezingt genade op de gekste plekken. MELVIUS is een absurdistisch locatie-project met bijzondere ontmoetingen. Of je nu buurtbewoner bent of toevallige passant, aan deze belevenis ontkom je niet. Als kers op de taart ben je welkom op een catastrofaal slotspektakel op de voormalige site RMS in de Arendsstraat.

De spelers van Ballet Dommage brengen deze voorstelling samen met een dertienkoppig koor, bestaande uit amateurspelers uit de ruime regio tussen Menen en Deinze. Deze spelers werden geselecteerd uit meer dan 150 kandidaten die reageerden op de oproep die we in het voorjaar lanceerden. Ze werden tijdens de zomer klaargestoomd om hun rol met verve te vervullen. Samen met de cultuurcentra van Menen, Kortrijk, Harelbeke, Waregem en Deinze presenteert het cultuurcentrum van Harelbeke dit bijzondere theaterproject MELVIUS van het Leuvense collectief Ballet Dommage. Met decors hangend aan fietsen en karren rijden ze langs de Leie. Als een rijdend kunstwerk verbazen ze onderweg de voorbijgangers. Na het reizen, houdt de karavaan telkens halt in één van de vijf steden. Ze verblijven er twee dagen, verrassen de bewoners met interventies en spelen – samen met amateurspelers uit onze regio – een slotspektakel op een bijzondere locatie. Voor Harelbeke is dit de voormalige site van de RMS in de Arendsstraat.

Melvius is de start van het nieuwe cultuurseizoen van CC het SPOOR. Het belooft een heel mooi seizoen te worden met een gevarieerd programma met toppers op vlak van theater, muziek en humor. De ticketverkoop kende alvast een vliegende start. Het is duidelijke dat mensen opnieuw snakken naar een portie cultuur.
Ballet Dommage is het theatercollectief van Katrien Valckenaers en Maxim Storms. Hun repertoire is heel divers en omvat zowel projecten binnen als buiten de theaterzaal, de ene keer gericht naar kinderen, een andere keer naar volwassenen. Het werk van Ballet Dommage is absurd, bevreemdend en tegelijk herkenbaar en sober. Valckenaers en Storms bewijzen hoe experiment en toegankelijkheid perfect samen kunnen gaan. Ze streven telkens weer naar een eerlijke ontmoeting tussen acteur en toeschouwer en vertellen universele verhalen voor een breed publiek. Hun voorstellingen bieden vaak een moment van troost en hoop en zijn een ode aan de naïviteit.
Ticketverkoop slotspektakel
Tickets zijn te krijgen bij CC het SPOOR en de cultuurcentra van Menen, Kortrijk, Waregem en Deinze.
Ticketprijs: 6,00 euro – er is korting voor houders van de UiT-pas kansentarief
Foto copyright stad Harelbeke

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.