Home > ABS Diksmuide is verbolgen over de akoestische Blankaartsessies in volle broedseizoen

ABS Diksmuide is verbolgen over de akoestische Blankaartsessies in volle broedseizoen

Geschreven op 20 maart 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

ABS Diksmuide is verbijsterd te horen dat er elke week in juni een concert wordt gegeven (Blankaartsessies) tijdens het broedseizoen in het natuurdomein. “Laat dit duidelijk een gebrek aan respect zijn voor de natuurlijke cyclus en het kwetsbare evenwicht binnen onze lokale ecosystemen”, weet voorzitter Joël Van Coppenolle. De Blankaartsessies zijn een organisatie van 4AD en de Provincie West-Vlaanderen.

“Onze landbouwers ervaren dagelijks de enorme impact van strenge regels die bedoeld zijn om onze natuur te beschermen. Elke actie van onze landbouwers wordt zorgvuldig overwogen en beoordeeld op haar impact op het milieu, van bemestingsnormen tot sproeireglementen. Daarom is het onbegrijpelijk dat er evenementen worden gepland die potentieel schadelijk zijn voor de natuur, terwijl wij ons juist dagelijks inzetten om onze landbouwpraktijken in harmonie met de natuur te brengen”

“Het broedseizoen is van groot belang voor veel vogelsoorten, zoals de zeearend, die afhankelijk zijn van rust en veiligheid in natuurgebieden zoals ‘De Blankaart’ om hun kuikens te kunnen laten groeien. Het gebrek aan inzicht en respect voor de natuurlijke processen die de biodiversiteit in stand houden, is duidelijk te zien door het organiseren van dergelijke verstorende concerten op dit tijdstip, locatie en tijdens het broedseizoen van vele vogels!”

“Het is erg oneerlijk dat wij, de boeren die voor voedsel en het behoud van het land zorgen, strenge regels moeten volgen om de natuur te beschermen, terwijl anderen lijken weg te komen met activiteiten die dezelfde natuur in gevaar brengen. Iedereen die dagelijks moeite doet om een balans te vinden tussen menselijke activiteit en natuurbehoud wordt hiermee in het gezicht geslagen, daarom vragen wij de organisatoren van de Blankaartsessies om hun plannen te heroverwegen.” Aldus Van Coppenolle.
Guido Vandenbroucke, conservator van De Blankaart vindt het vooral heel aangenaam dat ABS bezorgd is om te vogels. “Het is leuk om nieuwe medestanders te treffen en ik kijk al uit naar een verdergaande samenwerking wat dat betreft.”

“De Blankaartsessies gaan al verschillende jaren door in het kasteelpark. Dat is geen activiteit van Natuurpunt. Door hun opstelling, de manier waarop ze de muziek brengen en het soort muziek, heeft dat geen impact op het achterliggende natuurgebied”, vervolgt Vandenbroucke.

Muziekclub 4AD: “Als milieubewuste en duurzame organisatie beseffen we met 4AD maar al te goed dat er mensen misschien wat vreemd opkijken van onze concertreeks aldaar. Vandaar ook dat we na de 1e sessie verhuisden van achter het kasteel, we zaten toen naast de picknick weide, naar de parkruimte ervoor. De omgeving, met zicht op het kasteel, is er even mooi maar, door de naastliggende Iepersteenweg, iets minder stil. Deze ‘handicap’ nemen we er dan ook bij. Tenslotte is het belangrijkste aspect van onze sessies dat alle aandacht naar de muzikanten gaat. Vandaar het verplicht zitten, geen bar laat staan een frietkot. Met de Blankaartsessies onderscheiden we ons dus op meerdere vlakken, waarbij de stilte primordiaal is. Elkeen die reeds een concert bijwoonde kan en zal dit beamen. O ja, als genoegzaam geweten is een stil concert, als de Blankaartsessies, vele malen stiller dan pakweg 15 mensen die staan te babbelen, laat staan hun kinderen die mee ravotten. Gezien onze setting, voor het kasteel, zitten wij zeer ver buiten de perimeter van die 2 vogels die daar nu een groot deel van de Blankaart regie in handen hebben. En met drie solo + één akoestisch concert zullen we de kuikens misschien wel kunnen horen tijdens deze concerten.”

Tenslotte wil Vandenbroucke ook nog reageren op de hoge boetes. “Die boetes hebben wij niet bepaald, die zijn gebaseerd op vroegere uitspraken bij verglijkbare delicten. Er is pas een overtreding voor wie de 300m perimeter betreedt, op welke wijze dan ook. Alle normale activiteiten buiten die perimeter kunnen blijven doorgaan. Ook alle publiek toegankelijke wandelpaden blijven open. Geen enkele boer uit de regio riskeert zo’n boete bij het uitoefenen van zijn stiel want die perimeter ligt volledig op eigendommen van Natuurpunt en omvat alleen moeras, wilgenbroekbos, water en enkele natuurgraslanden.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.